Pandemijski eksperiment

Warner se predomislio: 2021. će biti prva i zadnja godina simultane objave filmova u kinima i na striming TV servisima

T.I.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Cineworld, tvrtka koja je vlasnik kino lanca Regal u SAD-u, već je objavila da ima dogovor o prikazivanju Warnerovih filmova na svojim ekranima 45 dana prije nego što prijeđu na striming. I razumno je pretpostaviti da Warner isto sprema učiniti s drugim velikim lancima poput AMC-aKontroverzna odluka Warnera da će sve svoje nove naslove puštati u kino distribuciju simultano s prikazivanjem na njihovoj TV striming platformi HBO Max će ipak igrati samo jedno ljeto. Naime, u Vox Recode podcastu izvršni direktor WarnerMedia Jason Killar je rekao da će ideje poživjeti samo do kraja ove, još jedne „nenormalne“ pandemijske godine. Od početka naredne, Warner se vraća u uobičajeni ritam; novi naslovi prvo idu u kina, a na televiziju tek kad kino distribucija završi svoj ciklus.


“Mislim da je vrlo pošteno reći da bi neki veliki film, poput hitova baziranih na super junacima DC Comicsa prvo išao isključivo u kina, a zatim negdje na striming platforme poput HBO Maxa nakon što odigra u kinima” – rekao je u ovotjednoj epizodi podcasta Recode Media Kilar.


To znači da će gledatelji ove godine moći birati hoće li, recimo, ići gledati “The Suicide Squad” u kina ili ih isti dam pogledati kod kuće. Naredne godine, kad se pojavi reboot franšize o Batmanu po prvi put s Robertom Pattisonom kao Bruceom Wayneom, gledatelji će morati prvo u kina. Ima tu još jedna stvar koju američki mainstream mediji ni ne razmatraju, a tiče se piratstva i ostatka velikog svijeta izvan nekoliko najvećih i najuređenijih filmskih tržišta. Naime, u slučaju kad se film na TV-u simultano može vidjeti isti dan kad i u kinima, to znači da ga je doslovno drugi dan moguće skinuti besplatno preko nekog od torrenta u full HD kvaliteti, i moguće ga je pogledati i ako niste pretplatnik HBO Maxa i nemate namjeru dati novac za kino kartu. Kad film stigne prvo u kina, piratima ostaju tek TS, odnosno CAM verzije kad netko u kinu kamerom na stalku doslovno snimi film, a ta kvaliteta slike i zvuka je uglavnom vrlo niska.
Kilarova izjava neće šokirati Hollywood: Cineworld, tvrtka koja je vlasnik kino lanca Regal u SAD-u, već je objavila da ima dogovor o prikazivanju Warnerovih filmova na svojim ekranima 45 dana prije nego što prijeđu na striming. I razumno je pretpostaviti da Warner isto sprema učiniti s drugim velikim lancima poput AMC-a.


S druge strane, Kilar je rekao da je zadovoljan rezultatima dosadašnjeg kombinuiranja striminga i kino distribucije Warnera – ukazujući na relativni uspjeh na blagajnama svježeg hita „Godzilla Vs Kong“, koji je prošlog vikenda zaradio 50 milijuna dolara od prodaje ulaznica, iako je istodobno striman na HBO Maxu.


Forsiranje HBO Maxa u vlasništvu Warnera u jakoj konkurenciji Netflixa i Amazon Prime Videa ima smisla, jer ekskluzivni naslovi povećavaju interes za pretplatničku uslugu novih korisnika i sprečavaju postojeće korisnike da od nje odustanu. No, teško je imati i ovce i novce. Kilar priznaje da je zbog njihove odluke o simultanom puštanju filmova u početku naštetila imageu tvrtke jer je navukla bijes industrije proizvodnje i distribucije filmova.