Pulski filmski festival

Velika zlatna arena za najbolji film pripala je “Plavom cvijetu” Zrinka Ogreste

Mira Jelačin Mikuličić

Foto Press PFF

Foto Press PFF

Glasovanjem za Hrvatski program publika je dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu »Murina« redateljice Antonete Alamat KusijanovićPosljednja večer Pulskog filmskog festivala u Areni je započela dodjelom Nagrade »Fabijan Šovagović«. Štujući uspomenu na velikana hrvatskog glumišta, Društvo hrvatskih filmskih redatelja utemeljilo je 2000. godine nagradu »Fabijan Šovagović« koja se dodjeljuje glumcu ili glumici čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma.


Nagrada »Fabijan Šovagović« ove je godine dodijeljena glumcu Zdenku Jelčiću. Od ranih 70-ih do danas, nakupilo se u Jelčićevoj filmografiji kojekakvih tipova – siledžija i egzekutora, partizana i ustaša, mekih i tvrdih udbaša, mafijaša i kockara, a svim tim likovima su karakternu uvjerljivost uvijek davali njegova markantno-mrka pojava, rašpast glas i odrješit govor. Nagradu mu je uručila Anja Šovagović Despot.


Hrvatski program


Međunarodni žiri Pulskog filmskog festivala u sastavu: Pawel Pawlikovski, Zrinka Cvitešić, Danilo Šerbedžija, Mirko Pivčević i Mimi Plauché odlučili su o Hrvatskom programu festivala. Velika zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu »Plavi cvijet« redatelja Zrinka Ogreste, produkcijske kuće Inter film i producenta Ivana Maloče.
Zlatna arena za režiju pripala je Zrinku Ogresti za »Plavi cvijet«. Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Vanji Ćirić za ulogu Mirjane u filmu »Plavi cvijet«. Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu »A bili smo vam dobri« Branka Schmidta.


Dobitnica Zlatne arene za najbolju sporednu žensku ulogu je Danica Ćurčić za ulogu Nele u filmu »Murina« Antonete Alamat Kusijanović. Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film »A bili smo vam dobri«.


Zlatna arena za oblikovanje zvuka pripala je Mirku Perriju i Juliju Zorniku za film »Zora« Dalibora Matanića. Zlatna arena za glazbu dodijeljena je Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za film »Zora«. Nagrada »Breza« za najboljeg debitanta pripala je scenaristici i redateljici Antoneti Alamat Kusijanović za film »Murina«.


Zlatna arena za montažu dodijeljena je Tomislavu Pavlicu za film »Zora«, a Zlatna arena za kameru pripala je Marku Brdaru također za film »Zora«. Nagradu u iznosu od 30.000 kuna Zagrebačka banka dodijelila je Zrinku Ogresti.


Paket postprodukcijskih usluga obrade i masteringa slike i tona u iznosu od 10.000 kuna Teleking dodjeljuje producentu filma »Plavi cvijet« Ivanu Maloči. Glasovanjem za Hrvatski program publika je dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu »Murina« redateljice Antonete Alamat Kusijanović.


Međunarodni program


Ocjenjivački sud kritike u sastavu: Magdalena Miedl, Nenad Polimac i Mihai Fulger donio je odluke o najboljem filmu u Međunarodnom i Hrvatskom programu. Nagrada kritike za međunarodni program dodijeljena je britanskom film »U limbu« redatelja Bena Sharrocka, dok nagradu kritike za hrvatski program osvaja snažna obiteljska drama koja nas pogađa suptilnom analizom odnosa majke i kćeri, s majstorskim izvedbama svih triju glumica.


Riječ je o filmu »Plavi cvijet« u režiji Zrinka Ogreste. Ocjenjivački sud Međunarodnog programa radio je u sastavu: Ben Hopkins, Lana Barić i Rada Šešić. Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji pripala je Ankici Jurić Tilić za film »Baksuzno bubanje ili bezumni pornić« redatelja Radua Judea.


Zlatna arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je također filmu »Baksuzno bubanje ili bezumni pornić«. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda pripalo je redateljici Jenni Toivoniemi za film »Društvene igre«. Zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu »Nigdje posebno« redatelja Uberta Pasolinija.


Publika je, glasovanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu »Nigdje posebno«. U ovoj kategoriji Hrvatski audiovizualni centar dao je posebno priznanje ekipi filma »Južni vjetar 2 – ubrzanje« u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.


Nagrada »Fabijan Šovagović« Zdenku Jelčiću


Zdenko Jelčić, maestro hrvatskog glumišta, obilježio je u Puli karijerni zlatni pir – pedeset godina umjetničkog stvaralaštva! Ovim povodom u pulskom je Circolu održana »Čikešija«.


Razgovor je tako nazvao sam Jelčić po svojoj ulozi Jereta Čikeša u filmu Bogdana Žižića »Ne naginji se van« iz 1977. godine. Sudjelujući potom na Ujevićevim danima u Imotskom, čuo je razgovor nekoliko muškaraca koji su odlazili u Njemačku »na čikešiju«, gastarbajterski životni put.


Jelčić je tada shvatio da je lik Čikeša postao toliko popularan da je ušao u svakodnevni jezik.


Razgovoru je prisustvovala glumica Anja Šovagović Despot, kći Fabijana Šovagovića, a moderirala ga je potpredsjednica DHFR-a, redateljica Jasna Nanut.


Anja je Jelčića opisala kao »glumca snažnih karakteristika, upečatljivog pogleda, fizionomije nalik onoj Clinta Eastwooda koja odaje dojam čvrste boksačke osobnosti teške kategorije. Međutim, tonovi njegova lica, nijanse njegove grimase, partiture njegove geste čine ga maestrom hrvatskog glumišta.«


Jelčić je uz glumu diplomirao političke znanosti, a kako je u Puli također bio prisutan s nezavisnim filmom »Menhetenska odiseja« Marija Vrbančića koji je snimljen, kako se našalio, s budžetom od četiri kune, iskoristio je priliku naglasiti važnost ulaganja u kulturu općenito, svakako i u film.