Mijenjaju perspektivu

Večeras se u HKD-u otvara festival ‘Uhvati film’: ‘Spremili smo filmove koji izuvaju iz cipela’

Andrej Petrak

Denis Pilepić-Pille iz Udruge Spirit i direktorica novosadskog festivala Milesa Milinković na riječkom Korzu / Foto Facebook Festival Uhvati film

Denis Pilepić-Pille iz Udruge Spirit i direktorica novosadskog festivala Milesa Milinković na riječkom Korzu / Foto Facebook Festival Uhvati film

Dvadesetak kratkih filmova, koji su po ocjeni stručnog žirija Festivala u Novom Sadu zaslužili nagrade ili su ušli u finalni izbor, zabavit će gledatelje, ali i dobro protresti njihova uvjerenjaFestival Uhvati film, posvećen osobama s invaliditetom, otvara se večeras u 19 sati u HKD-u na Sušaku. U dvije večeri posjetitelji će moći pogledati izbor nagrađenih iz cijelog svijeta. 


Ovaj regionalni filmski festival već godinama, zahvaljujući Udruzi Spirit, ima i svoju centralnu hrvatsku smotru. Dvadesetak kratkih filmova, koji su po ocjeni stručnog žirija Festivala u Novom Sadu zaslužili nagrade ili su ušli u finalni izbor, zabavit će gledatelje, ali i dobro protresti njihova uvjerenja.


Teme koje obrađuju su zaista originalne i provokativne, neuobičajeno direktne za naše podneblje, a priča se o sportu, umjetnosti, školstvu, ali i intimnim odnosima, te posljedicama odnosa koji “nisu baš dobrovoljni”.


Prihvaćanje različitosti
Na otvaranje riječkog Festa u HKD stiže Milesa Milinković iz novosadske organizacije KAO Parnas, direktorica festivala Uhvati film, koji je od pokretanja u Novom Sadu danas došao na razinu da ima partnerske festivale u Rijeci, Banja Luci i Kotoru, uz 600-injak prijavljenih filmova iz cijelog svijeta.


– Filmski festival Uhvati film je započet kao filmska manifestacija Uhvati sa mnom ovaj dan, 2003. godine u okviru Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom. Početna ideja autorica projekta bila je, citiram: “informiranje javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utječe na promjene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života, a sve to kroz revije filmova”.


Nekoliko godina kasnije, započeta je praksa raspisivanja filmova na temu invalidnosti, naglasak se stavlja i na umjetničku kvalitetu. To se nekako poklopilo i sa našim završetkom studija pa smo osnovali Kreativno afirmativnu organizaciju Parnas, koja je i danas organizator Festa u Novom Sadu. Kada smo 2011. uspostavili suradnju sa Spiritom, osnivanjem Festa i u Rijeci – postali smo Filmski festival Uhvati film, objašnjava Milesa Milinković motive iza pokretanja ovog danas značajnog i dobro prihvaćenog festivala.


Zajednička točka koju filmovi na ovom festivalu imaju od početka jest to da su akteri osobe s invaliditetom. Festival je svojim aktivnostima dosad višestruko utjecao na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u društvu.– Teme filmova su raznolike i univerzalne. Tako kroz filmove mijenjamo perspektivu o izazovima, ali i potencijalima osoba sa invaliditetom u području rada i zapošljavanja, prijateljskih odnosa, sudjelovanja u kulturi i umjetnosti (osobe sa invaliditetom kao konzumenti i kao kreatori umjetnosti), odnosa prema tijelu i seksualnosti, partnerskih odnosa, roditeljskih uloga, o ženama sa invaliditetom kao višestruko marginaliziranoj i ugroženoj grupi, specifičnostima nasilja nad ženama sa invaliditetom, o djeci, vršnjačkom nasilju.


Predrasude nastaju uslijed neznanja


Diskriminacija nastaje uslijed predrasuda i stereotipa, a predrasude nastaju uslijed neznanja. Mi smo tu da pružimo znanje, dobru perspektivu, da pokažemo da invaliditet sam po sebi nije tragedija, da tragičnost stvaraju barijere – fizičke i psihičke (socijalne) i da utječemo da se barijere smanjuju.


Festival ima svoje tzv. follow up projekte, tako i mi i Spirit gostujemo sa filmovima i diskusijama u školama, na fakultetima, bibliotekama… Tako najviše utječemo na mlade, a znamo koliko su nam mladi važni, rekla je Milesa Milinković.


U Rijeku stiže selekcija najboljih filmova s novosadskog festivala. Zamolili smo direktoricu festivala da riječkoj publici predstavi filmske priče koje ih očekuju ove godine.


– Naša selektorica  Marijana Čanak je od skoro 300 filmova,koji su prošli predselekciju, izabrala nekih 90-ak koje je onda pogledao žiri. Budući da je Marijana višestruko nagrađivana novinarka Portala o invalidnosti znala sam da što god žiri izabere, od njenog izbora nastat će sjajan program.Tako sigurno nećete na našem festivalu videti filmove koji: “glorificiraju mučeništvo, kao ni one koji prikazuju čovjeka kao žrtvu vlastitog tijela ili koriste različitost kao prazan element horora, nastavljajući se na tradiciju frik-šou biznisa i tražeći od publike da ulaznicu doplati sažaljenjem ili zahvalnošću za običnost”. (citat iz teksta Marijane Čanak za sajt Novosadskog festivala sr.uhvatifilm.org) 


Da bar imam vremeplov


I da je dalje citiram: “Snaga ovogodišnjeg Festivala Uhvati film više nije u tome da vas stavi u tuđe cipele, nego da vas izuje iz cipela. Zavidim publici, jer bih voljela da neke od filmova ponovo mogu pogledati prvi put, radi tog trenutka u kome se mijenja perspektiva, očuđava običnost, otkriva još jedna od mnogobrojnih sebe”.


Ja se osobno, budući da dolazim u Rijeku na Festival, vrlo radujem što ću neke od filmova opet gledati na filmskom platnu. I citirat ću još jednu kolegicu, koja je dan nakon Novosadskog festivala rekla: “Voljela bih da imam vremeplov, pa da mogu opet proživjeti svaki dan festivala”. Eto takav je Uhvati film festival. Takav da, nakon što se završi poželite vremeplov da proživite to opet, najavljuje Milesa Milinković.


Treba li bolji poziv svim zainteresiranima da večeras i u srijedu dođu u HKD na Sušaku i na velikom filmskom platnu pogledaju filmove koji doista mijenjaju perspektivu?


Popis najboljih filmova s ovogodišnjeg festivala, s obrazloženjima nagrada, dostupan je OVDJE a u Rijeci će biti prikazana njihova selekcija.


Kako je izgledao ovogodišnji Fest u Novom Sadu pisali smo OVDJE.


Organizatori hrvatskog dijela festival su Udruga Spirit iz Rijeke, a pokrovitelji su Grad Rijeka -Odjel za kulturu i HAVC.