Filmski klub 54+

Ususret karnevalu u Art-kinu: Projekcija filma Moja draga Klementina pod maskama

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Maskirajte se u lika iz svijeta vesterna, primjerice kauboja, šerifa ili damu u nevolji, a Art-kino će se pobrinuti da atmosfera američkog zapada zaživi i izvan filmskog platna, kažu u Art-kinuRIJEKA Članovi Filmskog kluba 54+ pripremite svoje kaubojske šešire, revolvere, rukavice i haljine jer američki Divlji zapad stiže u naše kino, poručuju iz Art-kina Croatia.


Peto godišnje doba u Rijeci, ono karnevalsko, ostavit će svoj trag i u Art-kinu gdje se u tjednu uoči velike karnevalske povorke, 28. veljače u 18 sati, održava kostimirana projekcija kutnog vesterna Moja draga Klementina Johna Forda za članove Filmskog kluba 54+.


– Maskirajte se u lika iz svijeta vesterna, primjerice kauboja, šerifa ili damu u nevolji, a Art-kino će se pobrinuti da atmosfera američkog zapada zaživi i izvan filmskog platna, kažu u Art-kinu.
Nakon projekcije filma u atriju će se održat zabava uz taktove country glazbe.


Moja draga Klementina američki je crno-bijeli vestern snimljen 1946. godine u režiji velikog Johna Forda, dobitnika rekordnih četiriju nagrada Oscar za najbolju režiju. Film se temelji na biografskoj knjizi Wyatt Earp: Frontier Marshal Stuarta Lakea posvećenoj legendarnom šerifu Wyattu Earpu. Protagonist Earp (Henry Fonda) gonič je stoke koji zajedno sa svojom obitelji dolazi u gradić Tombstone i, zahvaljujući pokazanoj hrabrosti, postaje gradski šerif.


Earp s vremenom dolazi u sukob s bandom nasilnih kradljivaca stoke koje vodi Stari Clanton (Walter Brennan), a ruku pomoći nudi mu tuberkulozni revolveraš i kockar Doc Holliday. Victoru Matureu se uloga Doca Hollidaya, jedne od najtragičnijih ličnosti u Fordovim vesternima, smatra najboljim nastupom u karijeri, a sam je film više puta proglašen jednim od najznačajnijih i najboljih vesterna u povijesti filma.


Ulaz na ovaj program slobodan je za sve članove Filmskog kluba 54+. Članovi svoju ulaznicu mogu unaprijed podići na blagajni Art-kina uz predočenje članske iskaznice, dok oni koji se još nisu učlanili mogu to učiniti besplatno bilo koji dan tijekom redovnog radnog vremena blagajne (od 16:00 do 20:30).


Filmski klub 54+ djeluje u okviru projekta Moja filmska priča, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, kojim Art-kino nastoji osnažiti razvoj lokalne filmske kulture i sugrađanima s navršenih 55 godina života omogućiti veću uključenost u kulturni život zajednice. Članovi Filmskog kluba 54+ tako tijekom kino sezone 2018/2019 mogu pohađati niz kreativnih radionica vezanih za film, volontirati u realizaciji redovnih programa Art-kina i aktivno sudjelovati u osmišljavanju prigodnih mjesečnih filmskih programa i predlagati filmove koji će biti prikazani.