Dvosatno filmsko putovanje

Uhvati film u Tiflološkom muzeju: ‘Ovo su filmovi koje bi svaki čovjek trebao pogledati’

Portal Novilist.hr

Uhvati film u Tiflološkom muzeju u Zagrebu

Uhvati film u Tiflološkom muzeju u ZagrebuOvih je dana riječka udruga SPIRIT održala prezentaciju međunarodnog filmskog Festivala UHVATI FILM i u Zagrebu. U Tiflološkom muzeju sakupilo se podosta zainteresiranih znatiželjnika, ali i djelatnika Ministarstva kulture, Grada Zagreba, raznih udruga i drugih institucija.


Nakon dvosatnog putovanja različitim filmskim formama i temama koje se pojavljuju kroz Festival, uzvanici su se dugo raspitivali o detaljima, družeći se u ugodnom ambijentu ovog neobičnog i korisnog muzeja, kojeg vrijedi posjetiti.


Program je održan u sklopu manifestacije Dani europske baštine s temom Umjetnost i zabava. Umjetnost i zabava sveobuhvatna je tema koja uz kulturnu baštinu obuhvaća i vizualne umjetnosti, kino, ples, film, festivale, glazbu i drugo.
Manifestacija se kontinuirano događa više od mjesec dana na raznim lokacijama. Dani europske baštine u Hrvatskoj se tradicionalno obilježavaju već više od dvadeset godina. Ovogodišnja manifestacija nudi široku lepezu raznovrsnih događanja organiziranih u više od 40 mjesta diljem Hrvatske, od Vukovara, preko Slavonskog Broda, Zagreba, Pule, Zadra do samog juga Hrvatske: Dubrovnika i Konavala.


– Čast nam je što nas je Tiflološki muzej s kojim imamo suradnju već nekoliko godina pozvao da zajedno osmislimo ovo gostovanje, izuzetno mi je zadovoljstvo što sam vidio da su prisutni uživali u izboru koji smo pripremili, interes je bio velik i reakcije odlične, rekao je Denis Pilepić, koordinator UHVATI FILM Hrvatska i predsjednik Udruge Spirit.


Ovo definitivno nisu filmovi samo za osobe sa invaliditetom, to su filmovi koje bi svaki čovjek trebao pogledati, drži Nina Sivec, viša kustosica u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.


– Riječ je o filmovima koje se lako može pustiti djeci i time ih preodgajati jer kroz njih mogu puno naučiti o svakodnevnom životu na jedan lak, pitak i zabavan način. Uživala sam u svakom trenu priredbe kao i svaki puta sam iznenađena i oduševljena filmovima koji nam se pripreme, filmovi su jako emotivni i kvalitetni, rekla je Nina Sivec.


Filmovi su jako različiti jer svaki autor svaka osoba donosi specifičnu temu, smatra doc. dr. sc. Natalija Lisak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.


– Meni je pasala ta različitost. Netko govori o kulturi, netko pokazuje svoj kapacitet i svoje jake strane, kroz umjetnički izražaj i kreativnost. Ovi filmovi baš zato što ih donose osobe sa invaliditetom trebaju biti raznovrsni.Svi ljubitelji filma kao medija i filmske umjetnosti bit će izuzetno zadovoljni kad vide ovu priredbu. Ako još niste- UHVATITE FILM, sigurno ćete biti oduševljeni, rekla je doc. dr. sc. Natalija Lisak.


Nakon Novog Sada i Banja Luke koji su upravo održani, UHVATI FILM ima i svoju centralnu Hrvatsku smotru 29. i 30. listopada u Rijeci, u HKD, pokrovitelji su Grad Rijeka odjel za kulturu i HAVC, a više o svemu možete saznati na www.spirit-ri.hr