Međunarodni festival

Uhvati film 18. put u Novom Sadu mijenja perspektive gledatelja i posjetioca

Portal Novi list

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Od četvrtka 24. do nedjelje 27. rujna od 18 sati gledatelje čekaju premijerne projekcije kratkometražnih filmova koji mijenjaju perspektiveMeđunarodni 18. filmski festival Uhvati film bit će održan od 23. do 27. rujna u Kulturnom centru Novog sada. Kao i prethodnih godina, ulaz je besplatan za sve posjetioce.


Festival će biti svečano otvoren u srijedu, 23. rujna u 18 sati performansom Tanje Josić i Novaka Josića „Prožimanje“, nakon kojeg slijede projekcije dva nagrađena prošlogodišnja filma – talijansskog „Nezaboravno“ i španjolskog „Kreveti drugih“ (projekcije su namijenjene za starije od 16 godina).


Specijalna gošća na svečanom otvaranju bit će i Iva Plemić Divjak, ovogodišnja članica žirija festivala Uhvati film. Ona u Novi Sad donosi nagradu sa upravo završenog Sarajevo film festivala – Nagradu Srce Sarajeva koju je njen film „Merry Christmas, Yiwu“ osvojio kao najbolji dokumentarni film.
Od četvrtka 24. do nedjelje 27. rujna od 18 sati gledatelje čekaju premijerne projekcije kratkometražnih filmova koji mijenjaju perspektive. Od ukupno 417 filmova pristiglih na natječaj, stručnu selekciju prošlo je 30 filmova iz 17 zemalja svijeta.


Neki govore o uobičajnim temama: ljubav, ljudski odnosi, sport, ples, svakodnevne radosti i izazovi, … Drugi pak otvaraju zabranjene i zanemarene teme: nasilje, odbacivanja, višestruka diskriminacija.


Zajedničko im je što ne ostavljaju ravnodušnim i u umovima posjetitelja mijenjaju perspektive. Spisak svih filmova sa opisima dostupan je OVDJE.


Odmah nakon projekcija filmova, posjetitelje svakodnevo čekaju tematske tribine.• četvrtak, 24. rujna: rezerviran je za tribinu „Umjetnici koji mijenjaju perspektive“, o tome kako rad umetnika može doprinijeti promjeni društvene svjesti, a ujedno i boljem položaju osoba sa invaliditetom.


• petak, 25. rujna: raspravljamo o mladima na tribini „Mladi koji mijenjaju perspektive“. Sa nama će razgovarati članice Kluba studenata Specijalne rehabilitacije i edukacije Medicinskog fakulteta Novi Sad. One će objasniti svoje motive za odabir profesije i kako svoje teorijsko znanje pretvaraju u praktični rad. U zajedničkom razgovoru sa publikom, doći ćemo do odgovara – da li mladi danas zaista ruše predrasude?


• subota, 26. rujna: govorimo o našim dragim volonterima – „Volonteri koji mijenjaju perspektive“. Koliko je važno na jednom ovakvom Festivalu imati sjajnu mladu ekipu, spremnu pomoći u svakom trenutku?


• nedjelja, 27. rujna: zatvaramo 18. poglavlje Uhvati film festivala pričom o „Festivalu koji mijenja perspektive“. Uhvati film festivalu. Jesmo li i kako mijenjali perspektive svih ovih godina? Koje uspomene sa Uhvati film festivala su nam najdraže?


Celokupan program Festivala po danima dostupan je OVDJE.Festival je pristupačan osobama s oštećenjima sluha – govorni segmenti će se prevoditi na znakovni jezik, a filmovi imaju titlove. Festival će se održati u skladu sa poštovanjem svih epidemoloških mera koje je propisala Republika Srbija, uslijed suzbijanja epidemije virusa covid-19.


Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Već 18. godinu uspješno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizira se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjoj Luci pod vodstvom Humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.


Održava se širom regije sa jedinstvenim ciljem: informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utječe na promjene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.


Festival se realizira u okviru Kaleidoskopa kulture, jednog od najvećih programskih pravaca projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.


Ovogodišnje izdanje podržali su: Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Erste banka Srbije.