Nastavak hita

U sinhroniziranoj verziji “Lego filma 2” glasove posudili Sandra Perković i Darijo Srna

Šarlota Brnčić

Svoje su glasove likovima iz popularnog serijala posudili: Luka Petrušić kao Emmet, Dajana Čuljak kao Lucy, Alen Liverić kao Lego Batman, Mila Elegović kao Ultramaca, Ervin Baučić kao Metalobradi i Bojan Navojec kao Rex PancirkoDugo iščekivani nastavak svjetskog hita, »Lego film 2«, u kina stiže 21. veljače, a ponovo će okupiti junake Bricksburga u novoj pustolovini i pokušaju spasa njihovog voljenog grada. Suočeni su s novom prijetnjom: Lego Duplo® napadačima iz svemira, koji sve razaraju brže nego što se može ponovno sagraditi. U pokušaju da pobijede napadače i vrate spokoj u Lego svijet, Emmet, Lucy, Batman i njihovi prijatelji posjetiti će daleke i neistražene svjetove, galaksiju punu fantastičnih planeta, čudnih likova i novih pjesama.


Svoje uloge iz prvog filma ponavljaju Chris Pratt kao Emmet, Elizabeth Banks kao Lucy (aka Wyldstyle), Will Arnett kao Lego Batman, Alison Brie kao Unikitty, Nick Offerman kao MetalBeard i Charlie Day kao Benny. Pridružuju im se Tiffany Haddish i Stephanie Beatriz kao novi likovi kraljica Watevra Wa’Nabi i general Mayhem te Maya Rudolph. Film je režirao Mike Mitchell. U hrvatska kina film dolazi u sinhroniziranoj verziji. Svoje su glasove likovima iz popularnog serijala posudili: Luka Petrušić kao Emmet, Dajana Čuljak kao Lucy, Alen Liverić kao Lego Batman, Mila Elegović kao Ultramaca, Ervin Baučić kao Metalobradi i Bojan Navojec kao Rex Pancirko.


Po prvi puta su im se u sinkronizaciji nekog filma pridružili i naš proslavljeni nogometaš i bivši kapetan reprezentacije – Darijo Srna kao Aquaman, najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković kao Wonder Woman, modni znalac i analitičar Nenad Korkut kao zlikovac Balthazar te legendarni glazbenik Drago Diklić kao Lex Luthor.
– SVI su postali zreliji, iskusniji, čvršći. Svi osim Emmeta, naravno. Još uvijek je naivna dobričina kakva je uvijek bio, izjavio je Christopher Miller. No, to će se ubrzo promijeniti nakon što njegove najbolje prijatelje i voljenu Lucy zarobe, što natjera Emmeta da se ponovno pretvori u junaka i krene na opasno putovanje u daleke krajeve svemira. Nastavak koristi iste specifične tehnike koje su upotrijebljene u prvom filmu, gdje su svaki lik, set, struktura ili vozilo digitalno konstruirani, kockicu po virtualnu kockicu. Filmska ekipa je usko surađivala s kolegama iz poznatog animacijskog studija Animal Logic te s fenomenalnim dizajnerskim timom iz Lego središta u Billundu, Danskoj, koji je predvodio Matthew Ashron, kako bi zajedno postigli savršeni dizajn i uspjeli realizirati svoju viziju.


– Mislim da će gledatelji opet ostati zapanjeni kad vide kako oživljavaju te figurice, i to ne samo zahvaljujući talentu glumaca koji im posuđuju svoj glas nego i odličnom dizajnu te time koliko živo izgledaju. Što su više animatori pazili na fizička ograničenja ovih likova, to su više uspijevali u njih unijeti više šarma i emocija, izjavio je Gum.


Većina akcije vrti se oko Emmeta i Lucy koji su zajedno unatoč svojim vrlo različitim osobnostima i vještinama. Zajedno su jer se uistinu vole, ali ono što će možda ugroziti njihovu vezu je Lucyjina zabrinutost da Emmet nije dovoljno čvrst za ovu tešku novu stvarnost… i Emmetov strah da će ju izgubiti ako nešto ne poduzme, pa je film zapravo priča o njihovom sazrijevanju i rastu.


NEOČEKIVANI faktor u filmu je Rex Dangervest, pilot svemirskog broda Rexcelsior i samoproglašeni branitelj galaksije, arheolog, kauboj i trener gmazova koji se pojavi niotkuda kad je Emmetu uistinu potrebna pomoć. Sušta suština super cool frajera, s razmetljivim stavom i vrlo preciznom i odgovarajućom gustoćom jednodnevne bradice, Rex je majstor graditelj s neočekivanim vještinama na raspolaganju. Chris Pratt je već prepoznatljivi glas Emmeta, ali preuzeo je također i ovu ulogu. »Rex je više sirov i indiferentan, malo nalikuje Johnu Wayneu, a, osim toga, polovicu vremena se samo smije jer mu uopće nije stalo što drugi misle o njemu« pojasnio je Pratt.


– Svi glumci dali su sve od sebe za ove uloge. Svaki od njih je ne samo odličan glumac nego i jedna od najduhovitijih osoba koje sam ikad upoznao. Bilo je pravo zadovoljstvo surađivati s njima i promatrati kako su oživjeli svoje uloge, entuzijastično je potvrdio Mitchell. Među likovima koje ćemo ponovno vidjeti su Superman, Wonder Woman, Green Lantern i Aquaman, Surfer Dave (sada Chainsaw Dave), Sherry the Cat Lady te Abraham Lincoln. Prvi put ćemo upoznati i šarmantnog vampira Balthazara; Banarnara, nespretnu bananu koji nikako ne može, a da svako malo ne stane na vlastitu koru; kao i sladoled Ice Cream Cone, kraljičinog učinkovitog, ali nestrpljivog organizatora zabava, te mnoge druge iznenađujuće likove.


NAKON što je više od tri milijuna digitalnih Lego kocki napravljeno iz ničega za »Lego film«, svaki novi film je dodao više kockica, dodataka i boja ovom digitalnom skladištu. Mnogi su individualno zaprljani i ogrebani, kao što bi se dogodilo i tijekom stvarne igre, što pridonosi njihovoj autentičnosti. Ovaj put, zbog ekstremnih uvjeta Apocalpyseburga, glavni likovi također izgledaju više oštećeni, a čak i Emmetove naramenice pokazuju znakove trošenja, makar se njegova živahna priroda nimalo nije promijenila. Najnovije kockice uključuju i novu boju Vibrant Coral iz 2019. godine. Lego mini-lutkice, pogotovo Sweet Mayhem, po prvi put se pojavljuju u animiranom filmu zajedno s mini-figuricama i likovima iz kockica.