Dječja kuća

U Rijeci otvoren 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma

P. N.

Festival u Rijeci otvoren je projekcijom animiranih filmova čeških autora i otvaranjem izložbe autorice Mateje Štefinščak, animatorice pod nazivom “Nigdar ni bilo” 


RIJEKA Bogat program internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI festivala počeo je u četvrtak, 26. svibnja, u Rijeci projekcijom animiranih filmova čeških autora i otvaranjem izložbe autorice Mateje Štefinščak, animatorice pod nazivom “Nigdar ni bilo” što je istoimeni naslov i njezinog nagrađivanog animiranog filma.


 
Na službenom otvaranju festivala i izložbe u Dječjoj kući u Rijeci publici su se obratili organizatori VAFI & RAFI festivala – u ime domaćina, Art-kina, Dina Ožanić i Hrvoje Selec iz varaždinske VANIME, te autorica izložbe, diplomirana animatorica Mateja Štefinščak.


 


-Iznimno mi je zadovoljstvo pozdraviti sve prisutne u Rijeci po peti puta, konačno ponovno uživo, na VAFI & RAFI festivalu, koji ujedno spaja dva grada – Rijeku i Varaždin. Ovakvim programima želimo dodatno potaknuti razvoj audiovizualne djelatnosti na području grada Rijeke, pogotovo s mlađom publikom koja se osim na projekcijama gdje odabiru i nagrađuju najbolje filmove, uključuje i u radionice koje smo pripremili za njih. Art-kino već dugi niz godina djeluje kao platforma za razvoj filmske kulture i obrazovanja kod djece i mladih te  nam je stoga posebno važan upravo aspekt festivala u kojem djeca-gledatelji odlučuju o ponajboljima jer se time od ranog doba stječe sposobnost pažljivog promatranja filma kao i kritičkog promišljanja o istom, koje će, sigurna sam, uvelike utjecati i na razvoj kvalitetnog selektiranja filmskih naslova jednom kada ova djeca postanu odrasla publika, rekla je Dina Ožanić, suradnica za obrazovne programe Art-kina


Program je započeo u prijepodnevnim satima službenim projekcijama u riječkoj Dječjoj kući. Na drugi dan festivala u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom bit će predstavljena knjiga dr. sc. Ane Đordić pod nazivom „Film u školi“. Knjigu će uz autoricu predstaviti i Diana Nenadić, voditeljica izdavačke djelatnosti pri Hrvatskom filmskom savezu te dr. sc. Dejan Durić, izvanredni profesor. Dječja kuća u art-kvartu Benčić djeluje u suradnji s Gradskim knjižnicama Rijeka, Art-kinom, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka i Muzejem moderne i suvremene umjetnosti… 


 


Završni dio RAFI dijela festivala održava se u subotu 28. svibnja, 2022. godine kada će se dodijeliti RAFI nagrade i održati projekcije pobjedničkih filmova. Nagrade će dodjeljivati žiri koji čine djeca i mladi s područja grada Rijeke. Također, prikazat će se animirani filmovi nastali na radionici osnova animiranog filma.