Agostin Ferrente

U kina dolazi dokumentarac “Selfie”, gorko-slatka teen razglednica iz Camorre

Hina

Foto Screenshot

Foto ScreenshotZAGREB Dokumentarni film “Selfie” Agostina Ferrentea, koji se opisuje kao gorko-slatka teen razglednica iz srca napuljske mafije, prikazivat će se tijekom prosinca u nezavisnim hrvatskim kinima, u distribuciji Restart Labela.


Riječ je o “zabavnom i istovremeno potresnom autoportretu dvojice tinejdžera iz talijanske Camorre”, koji je svjetsku premijeru imao u programu Panorama Berlinskog filmskog festivala.


Dosad je prikazan na više od 20 svjetskih festivala uključujući DocumentuMadrid i Cinema du Reel, a sada je jedan od pet nominiranih u utrci za Europsku filmsku nagradu u kategoriji dokumentarnog filma, koja se dodjeljuje u subotu, 7. prosinca u Berlinu.
Redatelja je na film potaknuo događaj koji je potresao lokalnu zajednicu, kada su šesnaestogodišnjeg Davidea Bifolca karabinjeri ubili tijekom policijske potjere u zloglasnoj napuljskoj četvrti Traiano, zamijenivši ga za opasnog zločinca.


Ne bi li bolje razumio okolnosti tog događaja, upoznao se s nekoliko Davidovih prijatelja te dvojici najboljih, Pietru i Alessandru, dao mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao selfie film. Obojica su napustili školu, jedan radi kao konobar, a drugi je nezaposlen i želi biti frizer.


Kako se napominje u najavi, film ih prati u druženju s prijateljima, u vožnji skuterima, na plaži, u solariju, čak i u WC-u, te zatiče u razmišljanjima o filmu koji snimaju – trebaju li progovarati o beznađu i kriminalnom miljeu u kojem žive ili pak udariti svojim selfie zapisima veseliji ton.


Zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji


“Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, a rezultat toga je ovaj impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji, o čvrstom dječačkom prijateljstvu i životu u kojem budućnost često određuje obiteljska pozadina”, dodaje se.


Po riječima redatelja, želio je dati glas klincima koji ga inače nemaju, pa ih je pozvao da se snimaju tehnološkim pomagalom s kojim se osjećaju najugodnije – pametnim telefonom.“Ideja je bila da im prepustimo snimateljski posao i potaknemo ih da razmišljaju o telefonu kao ogledalu koje ne daje samo njihov odraz, što je slučaj s milijunima selfieja koje nalazimo na društvenim mrežama, već da nam omoguće da vidimo stvarnost u pozadini – njihov socijalni i ljudski kontekst, svijet, njihov život”, izjavio je.


Agostino Ferrente režirao je brojne kratkometražne filmove i glazbene spotove, koje ujedno i producira u okviru svoje tvrtke Pirata Manifatture Cinematografiche. Član je multietničkog benda L’Orchestra di Piazza Vittorio, koji je tema njegova istoimenog, višestruko nagrađivanog filma iz 2006.


S još deset suradnika 2001. je u Rimu je osnovao grupu Apollo 11, koja je spriječila da legendarno kino Apollo postane dvorana za bingo. Danas je ono jedno od najživljih kulturnih središta u Rimu.


Film će se u Dokukinu KIC i kinu Kinoteka prikazivati od 13. prosinca, u Pop-up kinu Samobor 14. i 15. prosinca, u dubrovačkom kinu Visia 9. prosinca, u varaždinskom kinu Gaj 10. i 17. prosinca. U Puli je najavljen za 9., 10. i 11. prosinca, a splitskoj Kinoteci Zlatna vrata 11., 12. i 17. prosinca, dok će u siječnju 2020. godine igrati u riječkom Art-kinu te u Rovinju, Krapini i drugdje.