Pandemijska kino distribucija

“The Croods 2” bi na američkim kino blagajnama mogao postati najuspješniji film COVID-19 ere

T.I.

U 13. tjednu prikazivanja crtić "The Croods 2" prvi je na američkom box officeu i jedan od rijetkih filmova iz COVID-19 ere koji je uspio pokriti troškove. Kad se zbroji s internacionalnim tržištem, ostvario je promet od 154 milijuna dolara što na uloženih 65 milijuna dolara možda ne znači profit, ali je barem negdje oko nuleKomplicirani sci-fi krimić Christophera NolanaTenet“ na američkim kino blagajnama najuspješniji je film COVID-19 ere sa skromnih 58 milijuna dolara prometa. No, izgleda da to neće ostati s obzirom da je „The Croods 2“, crtić DreamWorksa u svom 13. tjednu prikazivanja dosegao 50 milijuna dolara i prošli je vikend od petka do nedjelje zadržao prvo mjesto box officea s 1,7 milijuna dolara prometa.


Ove brojke dovoljno govore koliko je situacija u kinima širom Amerike i dalje daleko od normale i koliko malo novih naslova uopće dolazi u kina s obzirom da je na prvom mjestu film s preko tri mjeseca staža u kinima.


„The Croods 2“ je i jedan od rijetkih filmova iz COVID-19 ere koji je uspio pokriti troškove. Kad se zbroji s internacionalnim tržištem, ostvario je promet od 154 milijuna dolara što na uloženih 65 milijuna dolara možda ne znači profit, ali je barem negdje oko nule. Ovisno o filmu i njegovoj marketinškoj strategiji, film mora na kino blagajnama ostvariti oko tri puta više od uloženog da bi bio oko nule.
Spomenuti „Tenet“  zaradio je mnogo više od „The Croods 2“, oko 360 milijuna dolara, ali to ne znači da je ostvario profit jer je u njega uloženo oko 200 milijuna dolara.


Situacija bi za Hollywood bila još gora, kako piše Variety, da nema kineskog tržišta koje ove godine ostvaruje rekordne promete na svojim kino blagajnama. Doduše, većina filmova s visokim zaradama su domaći kineski, ali i internacionalni filmovi uključujući američke tamo bolje prolaze nego na domaćim blagajnama.


Inače, prema podacima Comscorea otprilike 40 posto kina u SAD je otvoreno, ali uglavnom po manjim mjestima i provinciji. Ona u velegradovima poput Los Angelesa, New Yorka i San Francisca i dalje drže ključ u bravi.