Svečana dodjela

STIFF Završen Međnarodni studentski filmski festival u Rijeci, evo tko je sve osvojio nagrade

Ervin Pavleković

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

O pobjedničkom filmu u kategoriji igranog filma odlučivao je žiri u sastavu Nadia Stefanović, Tomasz Śliwiński i Nina DamjanovićKako je to već uobičajeno, posljednji dan Međunarodnog studentskog filmskog festivala obilježila je svečana dodjela nagrada koje se dodjeljuje najboljim filmovima u trima kategorijama – za najbolji igrani, dokumentarni, igrani i animirani film, uz nagradu publike i posebna priznanja.


Za ovogodišnje predjubilarno deveto izdanje festivala među više od 700 prijavljenih filmova odabrano samo njih 40, od kojih su nagrađeni filmovi studenata iz Rusije, Poljske, Francuske, Singapura, Njemačke i Izraela.


Pobjednički filmovi su „Babice“ / „The Midwife“ redateljice Anne-Sophie Bailly, „Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič“, autora Pavela Zelenova, „Vjeran pas“ / „Have a nice dog“ Jalala Maghouta, a po odluci publike najbolji je film „Zavijanje/ „The Howling“ Bartosza Brzezińskog.
U svakoj od kategorija – igrani, animirani, dokumentarni film – tročlani žiri odlučio je kojem će filmu dodijeliti nagradu.


O pobjedničkom filmu u kategoriji igranog filma odlučivao je žiri u sastavu Nadia Stefanović, Tomasz Śliwiński i Nina Damjanović, a nagradu je odlučio dodijeliti filmu „Babice“ / „The Midwife“ francuske redateljice Anne-Sophie Bailly. Kako stoji u priopćenju žirija, „Babice je iznenađujuće suvremen u prikazivanju dinamike između žena i muškaraca iako je smješten u srednji vijek. Redateljica je uspjela uhvatiti atmosferu vremena. Sjajna gluma, kamera i ritam u potpunosti su nas uronili u scenu i držali u mislima o filmu još dugo nakon projekcije“.


Posebnu pohvalu u toj kategoriji žiri je odlučio dodijeliti filmu „Lili je sama“ / „Lili alone” (Kina, Hong Kong, Singapur), autorice Zou Jing , zbog toga što „film impresionira kako minimalistički pristup stvara tako snažan emocionalni utjecaj na gledatelja. Iako je lokalna priča, ima vrlo univerzalno značenje s obzirom na ljudsko dostojanstvo“.


O nagradi za najbolji dokumentarni film odlučivao je žiri u sastavu Jasmina Beširević, Jelena Androić i Anja Matić, a nagrada za najbolji film pripala je filmu „Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič“ ruskog autora Pavela Zelenova.


– Film je odabran zbog filigranskog prikaza ruske noći i noći jednog života, svevremenosti, promišljenih kadrova, nenametljivog pristupa i topline, obrazlaže žiri.


Uz tu nagradu, žiri je posebnu pohvalu dodijelio filmu „Svjetlosne godine“, poljske autorice Monike Probe, za koji su kazali kako se „osobito ističe u području režije, a krasi ga konzistentna i jasna dramaturgija. Redateljica je sjajno prenijela zaigranost glavnoga lika, što je ujedno i tema ovogodišnjeg festivala, kao i prikaz prijateljstva s velikim P“.


Žiri u sastavu Martina Meštrović, Natko Stipaničev i Laura Čulek nagradu za najbolji animirani film odlučili su dodijeliti filmu „Vjeran pas“ / „Have a nice dog“ sirijskog i njemačkog autora Jalala Maghouta.


– Film jakim ekspresivnim vizualnim stilom prenosi svu težinu ratnog stanja. Autor vješto portretira usamljenog čovjeka i njegovu fantaziju o slobodi. Bez šanse za bijeg, dijeleći sudbinu milijuna migranata, individua se utapa u crno-bijelom labirintu kolektivnog ludila, klaustrofobije i beznađa.


U istoj je kategoriji posebnu pohvalu dobio film „Zlatne margarite“/ „Golden Margarite“ izraleske autorice Keren Karasik koji, riječima žirija, govori o odrastanju troje mladih ljudi.


– Autorica ovog filma se vješto poigrava kontrastom mladosti s beživotnim gradom i njegovim stanovnicima. U takvoj tjeskobnoj okolini, djeca nenaučena o svijetu, na krive načine pokušavaju dobiti uvid o ljepoti života koji je zapravo lako dohvatljiv uz pomoć prijatelja i onih koji su nam u životu najbitniji. Služeći se zanimljivim vizualnim stilom, film koristi sukob kolorita sa sivilom besperspektivnog gradskog okruženja pokazujući zaigranost odrastanja u surovoj gradskoj sredini, ističe žiri.


Uz nagrade žirija, koji se sastojao od redatelja čiji je film prethodnih godina bio dio STIFF selekcije, jednog filmskog profesionalca i jednog studenta, brojna je i svekolika publika također odlučila svojim glasovima nagraditi jedan film, a ove je godine to „Zavijanje“/ „The Howling“ Bartosza Brzezińskog koji dojmljivo prikazuje otuđenost i osuđenost protagonista u poljskome selu.


Dizajn ovogodišnje STIFF nagrade za njegovo deveto izdanje potpisuje Ela Štefanec, vizualna umjetnica, dobitnica austrijske nagrade Red Carpet Art Award te samostalna umjetnica i članica HDLU-a Rijeka, koja radi u području skulpture, objekta, ambijenta i performansa. Vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja festivala potpisuje studentica Ivana Kutni Mihić, a Gea Rajić dizajn i primjenu.


9. STIFF održavao se od 24. do 27. studenog u Art-kinu, a okupio je brojne međunarodne goste, autore, filmske radnike i filmoljupce. Ove je godine prikazano 40 filmova u konkurenciji unutar 11 programskih blokova te 5 izvan konkurencije, održani su razgovori s autorima, otvorena je međunarodna izložba „all GAME no PLAY“, održane su radionice Arcade pod vodstvom Kristine Kekice Paunovski, Petre Čargonje i Natalije Stefanović u Galeriji SKC te su svi filmoljupci imali priliku na četiri dana zaroniti u svijet igre i mašte.


Međunarodni studentski filmski festival/ Student International Student Film Festival (STIFF) organizira se već devetu godinu zaredom, a pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma Deveto izdanje STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Stroom den Haag te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.