Posveta "velikoj jabuci"

Spike Lee snima dokumentarni film o 20 godina života u New Yorku, od napada na “blizance” do pandemije

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

S preko 200 intervjua dubinski istražujemo što New York čini najvećim gradom na ovoj Božjoj zemlji, kao i raznolikost njegovih građana koji ga čine tako velikim - kaže veliki redateljProslavljeni redatelj Spike Lee (Do The Right Thing, Malcolm X, He Got Game, Summer of Sam, 25th Hour, BlacKkKlansman…), usred je produkcije nove dokumentarne serije pod nazivom „NYC Epicenters 9/11→ 2021½“, kronike o dvadeset godina života, gubitka i opstanka u New Yorku, od terorističkih napada na „blizance“ do današnjeg izazova življenja u pandemiji.


Dokumentarni film Spike Lee radi za HBO i iako je najpoznatiji po svojim igranim filmovima, Spike Lee se redovito hvata rada na dokumentarcima. I tu je vrlo svestran, snimao je i sportske i glazbene i dokumentarce o filmu, ali i socijalno-politički angažirane uratke. Tako ponajviše pamtimo potresni film „When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts“ o katastrofi koja je zadesila New Orleans s uraganom “Katrina”, posljedicama i oklijevanju federalne vlasti da pomogne napaćenom stanovništvu koje je u poplavi izgubilo sve. I taj dokumentarac u četiri epizode radio je za HBO, i ljudi iz HBO-a su bili vrlo ponosni na njega nazivajući ga jednim od najvažnijih filmova u povijesti njihove kuće. Osim njega, za HBO je snimio i mučni „4 Little Girl“ o rasno motiviranom gnjusnom zločinu u Alabami, te prošle godine hvaljeni koncertni film „David Byrne’s American Utopia“.


Osim što je pasionirani filmaš, Spike Lee li je i gorljivi Njujorčanin.
„Kao Njujorčanin čijim venama teče narančasta i plava (boje New Yorka), ponosan sam što imam čast prikazati kako se naš, odnosno moj grad nosio s činjenicom da je bio epicentar 11. rujna i u doba pandemije. S preko 200 intervjua dubinski istražujemo što New York čini najvećim gradom na ovoj Božjoj zemlji, kao i raznolikost njegovih građana koji ga čine tako velikim. Tijekom stoljeća pametnjakovići i otvoreni mrzitelji proglašavali često su  New York mrtvim i smrdljivim, samo da bi se pokazalo da su u krivu. Izgubit ćete novac ako se kladite protiv New Yorka u New Yorku. Ostanite zdravi. Mir i ljubav ” – zapisao je u izjavi povodom rada na dokumentarcu Spike Lee.


Premijera dvodjelnog dokumentarnog filma očekuje se krajem ove godine na HBO-a, a bit će dostupan za striming preko HBO Max platforme.