4. izdanje

Slučaj Makavejev Gorana Radovanovića pobjednik riječkog History Film Festivala

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Međunarodni žiri publike, koji je radio online, najboljim je filmom proglasio poljski „Slučaj Johanne Langefeld“



Slučaj Makavejev ili sudski proces u kino dvorani srpskog redatelja Gorana Radovanovića pobjednik je ovogodišnjeg međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival, što se u Rijeci održavao od 8. do 12. rujna.


Makavejevski nadahnuta priča o poznatom slučaju iz 1971. godine, kada je film „WR misterij organizma“ Dušana Makavejeva uzburkao onodobnu jugoslavensku političku i kulturnu scenu dobitnik je također i nagrade za najbolju produkciju.


Međunarodni žiri u sastavu Uri Borreda iz Izraela, Zoltan Siflis iz Mađarske, Shawn Rhodes iz Sjedinjenih Američkih Država i Danilo Šerbedžija iz Hrvatske nagradio je Sinišu Dragina za najbolji scenarij i režiju filma „Šuma“, Sabrinu Varani za najbolju kameru i nezavisni film „Skrivene stranice“, film TV Vojvodine i Aleksandra Reljića „Unuk“ dobitnik je nagrade za najbolji TV dokumentarac, najboljom glazbom proglašen je rad Sandora Mestera za „Tamas Barta – požuri mama te čeka kući“, a najbolju su montažu odradile Fabienne Alvarez Giro i Isabelle Szumny u filmu „Paris 1900 – grad svjetlosti“.




Međunarodni žiri publike, koji je radio online, najboljim je filmom proglasio poljski „Slučaj Johanne Langefeld“.


Osim 21 filma u najtjecateljskoj konkurenciji, History Film festival imao je bogat posebni program posvećen 100-toj obljetnici rođenja Federica Fellinija, izložbu posvećenu majstorima Zagrebačke škole crtanog filma i in memoriam Vatroslavu Mimici, premijernu prezentaciju televizijskog serijala „Fiume crno – crveno Rijeka“ Vanje Vinkovića, promociju monografije o Mileni Dravić i „inkluzivno kino“ namjenjeno slijepim i gluhim osobama.