Počeo TIFF

Sjajna “Murina” bit će prikazana i na festivalu filmova u Torontu

Stjepan Hundić

Hrvatski film »Murina« u režiji mlade filmašice Antonete Alamat Kusijanović, bit će prikazan u programu Contemporary World Cinema nastavljajući tako uspješan put međunarodnim filmskim festivalimaTORONTO – Filmski festival u Torontu, njegovo 46. izdanje, održava se od 9. do 18. rujna, a bit će prikazano stotinjak filmova. To je mnogo manje u usporedbi s predkorona izdanjima (2019. prikazano je više od tri stotine filmova), ali i dvostruko više od prošle godine kada je program uključivao tek pedesetak naslova.


»Ove godine je broj prijava veći nego bilo koje prethodne godine«, izjavio je umjetnički direktor TIFF-a Cameron Bailey govoreći o aktualnom stanju u filmskoj industriji koju je pandemija koronavirusa također poharala smanjivši broj produkcija u čitavom svijetu, te koliko je to utjecalo na broj prijavljenih filmova i ponudu novih naslova generalno pa nastavio: »Prijavljeno je oko sedam tisuća naslova, što uključuje kratke, dokumentarne i dugometražne filmove te televizijske serije iz čitavog svijeta. Mnogi od tih filmova snimljeni su tijekom pandemije, što je uistinu fantastično jer pokazuje da umjetnost i kreativnost ništa ne može zaustaviti.«


U fizičkom obliku i online


Organizatori su se ponovo odlučili na hibridno izdanje, pa će tako lokalna publika i profesionalci filmove gledati u kinima i na otvorenim lokacijama, a ostatak svijeta na internetu. »Vjerujemo da su digitalne projekcije postale vrijedan i vitalan dio filmskih festivala«, izjavila je izvršna direktorica TIFF-a Joana Vicente u povodu odluke da se ovogodišnje izdanje održi u fizičkom obliku i online te dodala: »To nam omogućuje da našu selekciju filmova, kao i ostatak programa, panele, tiskovne konferencije, predavanja… predstavnici medija i profesionalci iz filmske industrije mogu gledati u čitavom svijetu bez obzira gdje se nalazili. To je velika stvar za nas u ovim zahtjevnim i kompliciranim vremenima.«
Čast da otvori 46. izdanje TIFF-a pripala je mjuziklu »Dear Evan Hansen«, ekranizaciji brodvejskog hita nagrađenog Tonyjem, dok će festival zatvoriti novi film proslavljenog kineskog filmaša Zhanga Yimoua naslovljen »Jedna sekunda«. Ovo ljubavno pismo sedmoj umjetnosti priča je o putujućem kinooperateru i odbjeglom zatvoreniku koje je spojila ljubav prema filmu.


Kao i svake godine TIFF nudi i niz atraktivnih premijera za najširu publiku – svakako treba izdvojiti »Belfast« (drama o odrastanju krajem 1960-ih u Sjevernoj Irskoj) Kennetha Branagha s Judi Dench; »Last Night In Soho« (horor triler smješten u razigrani London 1960-ih) Edgara Wrighta s Anyom Taylor Joy; »The Survivor« (biografska drama o boksaču Harryju Haftu koji je preživio holokaust) Barryja Levinsona s Benom Fosterom; »The Guilty« (remake istoimenog danskog hita o dežurnom policajcu koji prima paničan poziv žene koja je u opasnosti) Antoinea Fuquae s Jakeom Gyllenhaalom i Ethanom Hawkom; »Lakewood« (triler o majci u utrci s vremenom kako bi spasila svoga sina) Phillipa Noycea s Naomi Watts; »Dune« (ekranizacija kultnog SF romana Franka Herberta) Denisa Villeneuvea s Timotheejem Chalametom, Joshom Brolinom, Javierom Bardemom i Jasonom Momoom; »Spencer« (još jedna drama o princezi Diani) Pabla Larraina s Kirsten Stewart, »The Power of the Dog« (hibridni vestern o dvojici braće čiji se životi nepovratno promijene kada im u život uđu udovica i njezin sin) Jane Campion s Benedictom Cumberbatchom i Kirsten Dunst.


Filmske face


Iako većina holivudskih zvijezda i globalno poznatih glumačkih imena i autora ove godine neće u velikom broju pohoditi TIFF iz poznatih razloga, svoje će nove filmove ipak predstaviti neke filmske face među kojima i Jessica Chastain, Benedict Cumberbatch i Keira Knightley. TIFF će ponovo odati i počast nekim velikim karijerama, kao i dodijeliti nagrade za životna djela. Među slavljenicima su slavna američka pjevačica, glazbena ikona i osvajačica šest Grammyja Dionne Warwick, britanska glumačka zvijezda Benedict Cumberbatch (»1917«, serijal »Osvetnici«, »Doctor Strange«, »12 godina ropstva«), holivudska zvijezda Jessica Chastain (»Interstellar«, »Zero Dark Thirty«) te kanadski filmaš Denis Villeneuve (»Sicario«, »Dolazak«, »Blade Runner 2049«, »Dina«).


U programu »U razgovoru s…«, u kojem slavni i poznati uživo razgovaraju s publikom (u pandemijsko doba u virtualnom obliku), ove godine sudjeluju Kenneth Branagh, Benedict Cumberbatch, Kristen Stewart i Steven Yeun koji se proslavio u zombie serijalu »Živi mrtvaci« te ulogom u drami »Minari« za koju je ove godine bio nominiran za Oscara u kategoriji glavne muške uloge.


U izabranom društvu


Nakon svjetske premijere u Cannesu, gdje je film nagrađen prestižnom Zlatnom kamerom kao najbolje debitantsko djelo, te domaće i regionalne premijere na festivalima u Puli i Sarajevu, hrvatski film »Murina« u režiji mlade dubrovačke filmašice Antonete Alamat Kusijanović bit će prikazan i na filmskom festivalu u Torontu u programu Contemporary World Cinema nastavljajući tako uspješan put međunarodnim filmskim festivalima. Antonetina obiteljska psihološka drama, čija se priča odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, nalazi se u izabranom društvu jer je riječ o programu koji slavi intrigantne i originalne autorske priče za koji konkuriraju stotine filmova iz čitavog svijeta.