Engleska redateljica

Sally Potter: Nitko nije jednoličan, već unutar nas vlada zbrka

Zvezdana Pilepić

Sally Potter / Foto: Berlinale

Sally Potter / Foto: Berlinale

Željela sam istražiti tu konstantnu višestrukost karaktera. Premisa filma je u tome da ako i krenemo u jednom pravcu, naša druga strana ipak pronađe način da preuzme kontrolu - kazala je PotterBERLIN – Najnoviji film engleske redateljice Sally Potter »The Roads Not Taken«, za koji je napisala i scenarij i glazbu, našao je mjesto u konkurenciji ovogodišnjeg Berlinalea, a zajedno s njom u Berlin su stigle i zvijezde njenog filma – Elle Fanning, Javier Bardem i Salma Hayek. Cijeli film je samo jedan dan u kojemu dementni otac, na svoj zagonetan način, proživljava dijelove svog života, a tu je i kći koja se o njemu brine i pokušava barem malo dokučiti svijet u kojem se nalazi njen otac.


– Na ovom sam filmu počela raditi prije filma »Party« (prikazan u konkurenciji Berlinalea 2017.), ali mi ga je bilo teško koncipirati i strukturirati, pa sam paralelno radila film »Party«. No kada sam se odlučila za glumce, to jest kada je Javier Bardem postao Leo, a Ella Fanning – Molly, sve se odjednom našlo na svom mjestu – rekla je o svom filmu redateljica Sally Potter, koja je ideju nažalost dobila iz osobnog tragičnog iskustva:


– Moj brat je bio još prilično mlad kad je postao dementan i ja sam se brinula o njemu dok nije umro. Pokušavala sam shvatiti kako radi njegov mozak, ta putovanja koja je on proživljavao kroz vrijeme, prostor i sjećanja. Nakon mnogo toga što sam prošla uz njega, osjećam veliko poštovanje za ljude u tom stanju i posebno za one koji nađu strpljenja brinuti se o njima.


Izgubljen u ulozi
Javier Bardem je u filmu otac koji je totalno izgubljen u svom svijetu, a kako je priznao na konferenciji za novinare, ponekad je bio izgubljen i u svojoj ulozi:


– Mene je ponekad bilo malo strah i nisam bio siguran da znam točno što radim, no Sally i Elle su uvijek sve imale pod kontrolom što je meni olakšavalo posao. Dok sam se pripremao za ulogu, kontaktirao sam udruženje za dementne osobe koje mi je mnogo pomoglo, no kada je počelo snimanje, dovoljno je bilo samo pratiti Sallyne upute jer ona je o svemu zaista imala jasne ideje. Ja sam bio jedna osoba s Ellom i sasvim drugačija sa Salmom i morao sam se stvarno koncentrirati na ono što radim.


Elle Fanning u filmu glumi Molly, Bardemovu filmsku kćer, i njih dvoje imaju vrlo specifičan i bliski odnos.


– Nikad prije nisam srela Javiera Bardema, a nas dvoje kao otac i kći smo vrlo prisni. No, ja sam već prije radila sa Sally i znala sam da ona voli raditi mnogo proba prije snimanja, i preko tih proba mi smo se vrlo zbližili. Uglavnom smo ostajali u ulogama i dok nismo snimali. Ja sam u filmu stalno usred nečega, konstantno balansiram u izboru onoga što osjećam da moram učiniti. Moje osobne potrebe su sasvim u drugom planu, a donosim odluke od kojih me je strah što će se dogoditi.


– Nitko od nas nije jednoličan – uključila se Sally Potter, već unutar svakoga od nas vlada zbrka i moramo odabrati način na koji reagiramo. Željela sam istražiti tu konstantnu višestrukost karaktera. Premisa filma je u tome da ako i krenemo u jednom pravcu, naša druga strana ipak pronađe način da preuzme kontrolu – kazala je Potter.


Odabir puta


Sally Potter i Elle Fanning prvi put su zajedno radile na filmu »Ginger & Rose« 2013. godine.


– Kad sam srela Elle prvi put imala je dvanaest godina, a kada smo počeli snimati film, bilo joj je četrnaest. Tada sam je doživljavala kao najprofesionalniju glumicu s kojom sam ikad radila. Njena sposobnost da se stavi u ulogu je nevjerojatna. Predanost i prepuštanje redateljskim uputama čine da vjerujete da je sve moguće, i u trenu, kad stane snimanje, ona je već izvan uloge – prisjetila se Sally Potter, a Elle Fanning se nadovezala:


– Susret sa Sally i taj fim bili su prekretnica mog života i moje karijere. Ako bih nastavila raditi filmove samo s jednim redateljem, ostatak života htjela bih da to bude Sally.


Salma Hayek je bila presretna što se našla u ovom filmu, ne samo zato što je u njemu mogla govoriti na rodnom meksikanskom španjolskom, već joj je partner bio Javier Bardem, suprug njene najbolje prijateljice i najdraži glumac na svijetu.


– Prvi put bila sam na Berlinaleu s meksičkim filmom »Callejon de los milagros« (»Ulica čuda«), a sada sam ovdje s filmom »The Roads not Taken« (»Putevi koje nismo odabrali«). Kad razmišljam o naslovima tih filmova, svojoj karijeri i ostalim stvarima koje sam u učinila u životu, zanimljivo je koliko je važno ne odabrati neke puteve. Ja sam kao vrlo mlada u Meksiku imala zavidnu karijeru i siguran posao i nitko nije mogao vjerovati kada sam sve to odlučila ostaviti. Mogla sam i danas snimati TV novele da nisam skrenula s tog puta i krenula novim – zaključila je Hayek.