Ciklus

Riječko Art-kino u 2020. obilježava stogodišnjicu rođenja velikog Federica Fellinija

Hina

Foto Screenshot Art-kino Croatia

Foto Screenshot Art-kino CroatiaRIJEKA Art-kino u Rijeci će tijekom cijele 2020. na programu imati ciklus filmova Federica Fellinija, u povodu stote obljetnice rođenja toga velikog talijanskoj režisera, a prvi film bit će “Slatki život” 20. siječnja, doznaje se u srijedu iz Art-kina.


Prije projekcije filma prigodno će se održati okrugli stol na temu filmskog života i djela Federica Fellinija na kojem će sudjelovati kroatist Saša Stanić, kulturolog Boris Ružić i komparativist Nikica Gilić.


Art-kino nakon zimskih praznika ponovno počinje s programom 8. siječnja, projekcijom južnokorejskog filma “Parazit”, nagrađenog Zlatnom palmom na festivalu u Cannesu. Dan poslije, 9. siječnja, prikazat će se film uvaženog britanskog redatelja Kena Loacha “Oprostite, mimoišli smo se”, a 10. siječnja jedan od najvećih hitova Tima Burtona, komercijalno i kritički proslavljen “Batman” s Michaelom Keatonom, Jackom Nicholsonom i Kim Basinger u glavnim ulogama.
Među filmskim novitetima u Art-kinu u siječnju su biografska drama Terrencea Malicka “Skriveni život” i dokumentarac o jednoj od najvećih nogometnih zvijezdi svih vremena, Diegu Maradoni.


U srijedu 22. siječnja premijerno će se prikazati novi film Ognjena Sviličića “Glas”, o Goranu, tinejdžeru čija majka odlazi raditi u inozemstvo, a njega šalje u katoličku školu. Po dolasku u katolički internat, sukobljava se s okolinom smatrajući da vjera ne smije biti prisilna. Istog tjedna, 25. siječnja, već tradicionalno će se premijerno predstaviti prve dvije epizode nove sezone serije “Novine”, redatelja Dalibora Matanića. U trećoj i posljednjoj sezoni ove serije, snimljene u Rijeci po scenariju Ivica Đikića, fokus je na pravosuđu.


Krajem mjeseca, 30. siječnja, počinje nova sezona Kino učionice, programa u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina koji s riječkog Sveučilišta feminističku misao već četvrtu godinu za redom dovodi u multifunkcionalni prostor Mini Art-kina, najavljeno je iz Art-kina.


U Obiteljskom programu nastavlja se prikazivanje animirane komedije “Špijunaža i kamuflaža”, a sredinom mjeseca stiže avantura “Dolittle”, novi igrani film o neobičnim zgodama omiljenog veterinara.