Sjajan uspjeh

Riječki filmovi Frooom! filmske škole bit će prikazani na čak četiri festivala u ovoj godini

Kim Cuculić

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Uspjeh riječkih Frooomovih filmovaFrooom!/Bacači Sjenki javljaju da su riječki filmovi Frooom! filmske škole pozvani na čak 4 festivala u ovoj godini. Dva kratka Frooom! igrana filma »I šta kod tebe još ima/So what else is new?« i »Stick hit the fan«, nastali na prošlogodišnjim filmskim radionicama za djecu u Rijeci, ušli u službeni natjecateljski program Dubrovnik Film Festivala 2021.


Festival se održava u Dubrovniku od 14. do 17. listopada ove godine, a održat će se uživo ili online i hibridno u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije.


Ali to nije sve, jer riječki duhoviti igrani film »I šta još kod tebe ima?« nastavlja svoje festivalsko putovanje, nakon FIFES festivala komičnog filma u Zagrebu, i na međunarodnom Zoom festivalu za djecu i mlade u Ljubljani. Festival se održava od 21. do 23. rujna ove godine.
»I šta kod tebe još ima/So what else is new?«, kratki igrani film, nastao je u Rijeci na naprednoj radionici 2020. godine pod mentorstvom iskusnog filmskog autora Vjerana Vukašinovića. Autori filma su Lucija Adam Širola, Luka Komljen, Darijan Komljen i Dominik Velčić, koji su ovim filmom parodirali logoreju uzrokovanu dugotrajnom izolacijom za vrijeme pandemije COVIDA-19.


»Stick hit the fan«, kratki igrani film, nastao je u Rijeci na majstorskoj radionici 2020. godine pod mentorstvom redatelja, profesora filozofije i pisca Vene Mušinovića. Autori filma su Nina Damjanović, Nina Sorić, Marul Lerga i Borna Janežić.


Film se, također, nastavši u pandemijsko vrijeme, poigrava lucidno, bez dijaloga, idejom zajedništva, međusobnog (ne)razumijevanja i apsurdnosti institucionalne hijerarhije u »maskiranom« okolišu.


Filmovi nastali na ovogodišnjim Frooom! filmskim radionicama u Dječjoj kući u Rijeci tek su završeni i čeka ih bogat festivalski život po okončanju procesa postprodukcije, a radionice u Liču i Mrkoplju su već u pripremi