Do 1. svibnja

Raspisan natječaj za filmove 18. međunarodnog festivala Uhvati film

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaRaspisan je natječaj za filmove 18. međunarodnog filmskog festivala Uhvati film, koji organiziraju Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada, Udruga Spirit iz Rijeke, Humanitarna organizacija Partner iz Banja luke i Nevladino udruženje ART 365 iz Podgorice. Festival Uhvati film posvećen je temi invalidnosti i filmovima čiji su autori, glumci, scenaristi ili režiseri osobe s invaliditetom. Filmovi čiji su autori (glumci, scenaristi, režiseri) osobe sa invaliditetom mogu biti na slobodnu temu


Obuhvaća projekcije domaćih i inozemnih filmova na temu invalidnosti, kao i prateće programe. Bitan dio festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvaća: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.


Festival je međunarodnog karaktera i realizira se od 2003. godine u Novom Sadu, a zatim i u Rijeci, Banjoj Luci i Kotoru sa ciljem: informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utječe na promjene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.
Bitan segment festivala je podrška filmskim redateljima, scenaristima i glumcima koji su osobe sa invaliditetom da promoviraju svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju vlastite potencijale, kao i utjecaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i zbivanja u kojima sudjeluju osobe sa invaliditetom.


Uvjeti natječaja su da film bude na temu invalidnosti, u trajanju do 30 minuta i najmanje DVD kvalitete, s titlovima na hrvatskom/srpskom/bosanskom odnosno na engleskom jeziku.


Uz film/ove obavezno na e-mail [email protected] dostaviti i: popunjen prijavni formular, biografiju autora, dvije fotografije iz filma, dijalog listu u srt formatu te trailer (ako postoji).


Filmovi moraju biti poslani najkasnije do 1. svibnja 2020. godine.


– Molimo da nam se prije slanja radova javite putem e-maila, kako bismo očekivali Vaš film i pravovremeno reagirali ukoliko pošiljka ne stigne, poručuju organizatori.


Sve troškove, kao i rizik slanja filmova, snosi pošiljalac. Filmovi i kopije koje pristignu na natječaj zadržavaju organizatori. Organizatori se obavezuju da filmove neće koristiti u komercijalne svrhe.


Za prikazivanje filmova koji budu odabrani za revijalni i natjecateljski dio, organizatori neće isplaćivati naknade ni autorima ni producentima. Organizatori zadržavaju pravo korištenja isječaka iz filmova u trajanju do 3 min, isključivo u svrhu promocije programa Filmskog festivala „Uhvati film“.


Filmovi koji budu izabrani po ocjeni stručnog žirija, biti će prikazani u okviru 18. Filmskog festivala „Uhvati film!“ tijekom rujna 2020. godine u Novom Sadu (SR) i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci (BiH), u Rijeci (HR) i Kotoru (CG), ali i u okviru postprodukcije – Filmskog karavana u gradovima navedenih država. Najbolji filmovi biti će nagrađeni plaketama i plasirati će se direktno na Festival europskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu.


Pored nagrada za najbolji scenarij i režiju, stručni žiri će dodjeljivati i specijalne nagrade za doprinose na polju invalidnosti imajući u vidu: Da li/koliko film gledateljima pruža alternatvni/drugačiji način pogleda na invalidnost?; Koliko je originalan pristup temi invalidnosti?; Koliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?; Koliko su izbjegnuti stereotipi o invalidnosti?; Koliko film pruža informacija o invalidnosti?