Nova filmska manifestacija

RAFF Predstavljen Rab Film Festival: Što donosi prvi festival istraživačkog filma?

Siniša Pavić

Foto D. Kovačević

Foto D. KovačevićZAGREB – U prostorijama Društva hrvatskih filmskih redatelja predstavljen je prvi Rab Film Festival – festival istraživačkog filma. U organizaciji Toro laboratorija, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Grada Raba prvi RAFF festival održat će se od 23. do 27. kolovoza. Festival je zamišljen kao nova platforma koja spaja umjetničko stvaranje s potrebom filmskih autora, umjetnika, novinara da se bave temama od javnog interesa, a njegov koncept, kako je rečeno, jedini je te vrste u široj regiji i Europi. O festivalu, njegovom filmskom i glazbenom programu te brojnim popratnim sadržajima, govorili su oni koji su ga pokrenuli, baš kao i oni koji su mu dali važnu podršku. Dovoljno je reći da je partner RAFF-a Sarajevo Film Festival. A kako reče direktor festivala, novinar i redatelj Robert Zuber, da RAFF-a bude »kriv« je Rab, grad koji je, ne dvoji Zuber, stvoren za filmski festival i za filmski set, a ima i 106 godina dugu kinematografsku tradiciju.


S druge strane, procijenili su autori projekta da postoji interes publike za istraživački film. Publika će tako moći vidjeti 12 filmova u konkurenciji, šest igranih i šest dokumentarnih te jedan izvan konkurencije. No koliko će u fokusu biti film, toliko je cilj i predstaviti Grad Rab iz jednog novog kuta. Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, kazao je kako su ih u projekt »vukla« dva jasna cilja. Tu je, kako je kazao, zadaća da se organizira kvalitetniji društveni život u gradu i na otoku kroz cijelu godinu. A tu je i činjenica da Rab ove godine slavi 130 godina organiziranog bavljenja turizmom.– Došlo je vrijeme da napravimo jedan mali zaokret. Mislim da će RAFF biti ne samo odličan projekt što se tiče filma, nego će danas-sutra biti i motiv dolaska na otok – istaknuo je Grgurić.


O glazbenom dijelu festivala govorio je Damir Urban. Istaknuo je želju glazbenika da publici daju spoj glazbe i filma. Stoga će uživo biti uglazbljen jedan filmski klasik. Uz Urbana svirat će na RAFF-u i Zdenka Kovačiček, Niplepeople, Detour, Elemental. Ima RAFF i svoj gastro dio za koji će se predstaviti autohtone rapske delicije. Na RAFFU će se umjesto crvenim tepihom šetati skalinadom, a onaj najatraktivniji dio festivala mogao bi lako biti Seaplex »Kaich«.Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, onaj je kojem je Zuber došao po savjet kada mu je na um pao RAFF. Prvo što je od Purivatre dobio kad mu je izložio ideju bilo je pitanje: »Što ti to treba!?« A kad je Purivatra vidio da Zuber ne odustaje, onda mu je kazao: »A možda ti to i uspiješ!« Danas su SFF i RAFF u partnerskom odnosu pa će se neki od filmova SFF-a vidjeti i na Rabu, poglavito oni iz programa »Suočavanje s prošlošću« koji se bave važnim temama iz regije. Ideja je, kako je kazao Purivatra, filmom ispričati još jednu priču kako živjeti zajedno, kako živjeti ljepše i zadržati mlade ljude i u Hrvatskoj i u Bosni.– Koncept koji je Robert napravio razlikuje RAFF od drugih festivala. Ovo je nešto što nadilazi običnu malu kino festivalsku smotru – istaknuo je Purivatra, iskazavši pritom spremnost SFF-a da podijeli s RAFF-om svoje znanje i kontakte.Ona dobra i važna vijest za autore je i ta da pobjednik dokumentarnog dijela programa ulazi direktno u porograma Al Jazeera Balkans Doc. Uostalom, kako je kazala selektorica festivala Lejla Dedić, želja i jest dati dokumentranom filmu što kvalitetniji i bolji život, čim veću mogućnost da komunicira s publikom.