Vidno uzbuđenje

Putujuće filmske radionice: Održana velika premijera školskih filmova u Art-kinu

Portal Novilist.hr

Foto Art-kino Croatia

Foto Art-kino CroatiaVidno uzbuđeni i ponosni školarci, u pratnji svojih nastavnika, roditelja i prijatelja s oduševljenjem su gledali i predstavljali svoje filmove na jednoj od, po mnogima, najveselijih premijera u Art-kinu


Premijera filmova Putujućih filmskih radionica, u organizaciji Art-kina i u sklopu Dječje kuće, jednog od programskih pravaca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, održala se ovog četvrtka u Art-kinu, u prisustvu više od pedeset mladih filmaša iz riječkih osnovnih škola.


Prikazano je osam kratkih filmova, dokumentarnih i igranih, snimljenih u protekle dvije godine u osnovnim školama Gelsi, Pećine, Nikola Tesla, Podmurvice, Kozala i Srdoči, pod vodstvom filmskih djelatnica Sanje Kapidžić, Ane Jurčić i Maše Drndić.
Vidno uzbuđeni i ponosni školarci, u pratnji svojih nastavnika, roditelja i prijatelja s oduševljenjem su gledali i predstavljali svoje filmove na jednoj od, po mnogima, najveselijih premijera u Art-kinu. Jednako je zadovoljna bila i voditeljica programa Barbara Zupičić, savjetnica Art-kina za obrazovne programe.


Kada se zbroje višegodišnji trud i nastali filmovi školaraca, s ponosom možemo zaključiti da nije riječ samo o jednokratnom projektu već kontinuiranom procesu obrazovanja djece i razvijanja ljubavi prema filmu kroz sve segmente filmskog stvaralaštva – od idejnih do tehničkih sastavnica.


Od učenika i učenica čuli smo da, nakon što su snimili svoj prvi film, sada drugačijim očima gledaju druge filmove, svjesni truda i energije koju je u taj proces potrebno uložiti. Takva proširena svijest o filmskoj umjetnosti zasigurno je dobar put u oblikovanju aktivnih mladih gledatelja, filmofila, a moguće, i budućih filmskih djelatnika, rekla je Barbara Zupičić.


Podsjetimo, Putujuće filmske radionice projekt su koji je Art-kino pokrenulo u jesen 2015. godine. Ideja vodilja cjelokupnog projekta prenošenje je praktičnih znanja potrebnih za snimanje dokumentarnog ili igranog filma djeci i mladima osnovnoškolskog uzrasta, počevši od odabira same teme filma, sastavljanja kratkog sinopsisa i scenarija, stjecanja osnovnih znanja o filmskim izražajnim sredstvima (kadar, filmski plan, rakurs), snimanja i montaže snimljenog materijala.


Time se pokušava zainteresiranim učenicima omogućiti uvid u sve produkcijske i postprodukcijske faze filma kako bi se, u konačnici, potaklo kreativno izražavanje djece i mladih kroz aktivno uključivanje u proces stvaranja filmova te oživila djelatnost školskih filmskih družina i klubova.


Do sada je provedeno ukupno deset radionica u kojima je sudjelovalo preko 130 djece i mladih iz riječkih osnovnih škola. Snimljeno je 11 kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a u Art-kinu se održala posebna projekcija osam filmova nastalih u razdoblju od 2017. do 2020. godine.


Putujuće filmske radionice održavaju se u okviru Dječje kuće, jednog od programskih pravaca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.