66. izdanje

Pulski filmski festival: Povratak PoPularnog programa u Arenu

Hina

Foto: Glas Istre

Foto: Glas Istre

Igrani filmovi »Bijela vrana» redatelja Ralpha Fiennesa o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, »Tolkien« Domea Karukovskog o mladim danima pisca »Hobbita« i »Gospodara prstenova« te autobiografski film »Bol i slava» kultnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara bit će prikazani u sklopu PoPularnog programa u AreniNajveća novost Međunarodnog programa 66. Pulskog filmskog festivala je vraćanje PoPularnog programa koji će se opet prikazivati u Areni i to od ponedjeljka 15. do nedjelje 21. srpnja, najavio je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Zlatko Vidačković na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Puli.


Međunarodni program ove je godine u znaku biografskih filmova o velikim svjetskim umjetnicima, a bit će prikazano pet igranih i pet dokumentarnih rekao je Vidačković.


Igrani filmovi »Bijela vrana» redatelja Ralpha Fiennesa o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, »Tolkien« Domea Karukovskog o mladim danima pisca »Hobbita« i »Gospodara prstenova« te autobiografski film »Bol i slava» kultnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara bit će prikazani u sklopu PoPularnog programa u Areni, dok će se u Kinu Valli u programu Europolis moći pogledati »Djelo bez autora» oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka nadahnut životom likovnog umjetnika Gerharda Richtera i »Sve je istina» Kennetha Branagha o zadnjim godinama života Williama Shakespearea.
U program dokumentaraca spadaju filmovi o velikanu nijemog filma Busteru Keatonu, »Veliki Buster» slavnog Petera Bogdanovicha, »John Ford, čovjek koji je izmislio Ameriku» Jean-Christophea Klotza, »Stvarajući Montgomeryja Clifta« redateljskog dvojca Anderson-Demmon, »Dobre djevojke ne ostaju na doručku» o životu legendarnog Roberta Mitchuma u režiji slavnog fotografa Brucea Webera, a najzabavnije priče iz glumačkih karijera četiri britanske kazališne i filmske dive posjetitelji će upoznati u filmu »Čaj s damama« redatelja Rogera Michella.


Publika će u Areni u sklopu PoPularnog programa moći pogledati film »Vjerni muškarac» redatelja i glumca Louisa Garrela (proslavljenog u Bertoluccijevim »Sanjarima«) s Laetitiom Casta i Lily-Rose Depp te ljubavnu dramu s Keirom Knightley i Alexanderom Skarsgardom »Posljedice«.


Ravnateljica Gordana Restović najavila je novo izdanje festivalske edicije »Vremeplov 3«, a važna knjiga za Pulu i cjelokupnu povijest kinematografije Hrvatske, Kinematografske djelatnosti u Puli, 1896. – 1918. filmskog arheologa Dejana Kosanović, doživjet će svoje drugo izdanje. Knjiga je tiskana u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.


Direktorica Turističke zajednice grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj novinarima je istaknula posebnu zahtjevnost organizacije manifestacije zbog koje je upravo Pula i brendirana filmskim festivalom dok se pulski gradonačelnik Boris Miletić osvrnuo na ne tako daleku prošlost kada Pula nije raspolagala primjerenim platnom ni kino dvoranom, a danas ima reprezentativnu infrastrukturu.