Motovunski filmski festival

Proslava punoljetnosti

Davor Šišović

Detalj s prošlogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala / Snimio Manuel ANGELINI

Detalj s prošlogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala / Snimio Manuel ANGELINI

Zemlja partner ove je godine Francuska, a festival će do srijede prikazati više od 100 filmova od kojih se 22 natječu za nagradu Propeler MotovunaMOTOVUN Motovunski filmski festival u svom 18. izdanju počinje danas  i potrajat će do srijede, 29. srpnja. Prvi film koji će se odvrtjeti u motovunskom jutarnjem programu je španjolski film »Močvara« redatelja Javiera Gutiereza (u 10 sati u kinu Bauer), a film koji slijedi iza svečanog otvorenja festivala u 21 sat navečer u Kinu Trg je belgijski »Najnoviji zavjet« redatelja Jacoa von Dormaela. Riječ je o komičnoj filmskoj fantaziji u kojoj je Bog stvarna osoba, a pritom i sebična kukavica koja živi u Bruxellesu sa svojom obitelji koju nemilice tlači.


Stekavši punoljetnost, ovogodišnji Motovunski filmski festival nudi pod geslom »radi što hoćeš, gledaj što hoćeš« niz intrigantnih programa i posebnih selekcija, s ukupno više od 100 filmova svih žanrova iz cijeloga svijeta.


U festivalskom programu »Bože, pomozi!« prikazivat će se filmovi o vjerskim ekstremizmima svih boja i oblika koji predvodi dokumentarni hit »Pročišćenje: scijentologija i tamnica vjere« Alexa Gibneya o vjeri bogatih i slavnih. Program »Brutalni Francuzi« predstavlja radove predstavnika novog francuskog ekstremizma koji u Motovun dolaze kao plod suradnje s Festivalom Francuske u Hrvatskoj »Rendez-vous«. Pregled najboljih filmova nastalih u okviru kultnog danskog pokreta donosi program »20 godina Dogme«, a u selekciji »Motovun kult« prikazuju se slavni filmovi s prethodnih izdanja festivala (kao što su »Trči Lola, trči« i »Neka uđe onaj pravi«), dok program »TV 2.0 – Vrijeme velikih serija« donosi projekcije pilota najvećih svjetskih TV serija (Most, Borgen, Rasparačeva ulica) i razgovore u kojima producenti i glumci otkrivaju tajnu njihova uspjeha.
U glavnom festivalskom programu 22 filma konkuriraju za nagradu Propeler Motovuna te za nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a dodjeljuje se i tradicionalna motovunska nagrada za najbolji kratki film. Ovogodišnji dobitnik nagrade »Maverick« je poljski redatelj Jerzy Skolimowski, a nagrada »50 godina« dodjeljuje se utemeljitelju motovunskog festivala Rajku Grliću.Izložba »Glumice« fotografkinje Kate Barry otvara se danas u hotelu Kaštel i obuhvaća 25 fotografija, portreta glumica ponajviše francuske kinematografije, od poznatih zvijezda do glumica mlade generacije, a stiže u Motovun u sklopu manifestacije »Rendez-vous«. Kate Barry, kćer glumice i pjevačice Jane Birkin i skladatelja Johna Barryja, prerano umrle u prosincu 2013. godine, savršeno je znala uhvatiti ono najosobnije u svakoj od glumica, nevidljivo na fotografijama iz medija, kako bi postigla suptilan izraz duboke intimnosti, bilo stvarne ili imaginarne. Na izložbi je predstavljeno 25 portreta, među knjima su Catherine Deneuve, Monica Bellucci, Laetitia Casta, Sofia Coppola, Sophie Marceau, Isabelle Adjani, Audrey Tautou, Vanessa Paradis, Béatrice Dalle i druge glumice koje su se našla pred objektivom Kate Barry.  Izložba je rezultat suradnje Francuskog instituta i Romana de Kermadeca, sina umjetnice, a nakon Motovuna vidjet će je zagrebačka publika, te krajem kolovoza publika Vukovarskog filmskog festivala.


Uz već najavljene goste iz svijeta filma Jerzya Skolimowskog, palestinskog redatelja Eliju Suleimana, dobitnika Nagrade »50 godina« Rajka Grlića i indijsku spisateljicu, autoricu i političku aktivisticu Rayathi Samsudeen »Salmu« koja je široj javnosti poznata iz istoimenog dokumentarca Kim Longinotto, na 18. rođendan Motovunskog festivala stižu i drugi značajni gosti iz svijeta. Među njima su članovi žirija Mira Fornay, slovačka redateljica, autorica nagrađivanog filma »Moj pas Killer« (koji se prikazuje u sklopu specijalnih projekcija), zatim mlada hrvatska glumica koja se proslavila ulogom u filmu »Zvizdan« Tihana Lazović te nagrađivani češki dokumentarist Petr Lom.U Motovun stižu i redatelji filmova iz glavnog programa. Kosovski redatelj Isa Qosja predstavit će svoj film »Tri prozora i vješanje«, nagrađen u Palm Springsu, Solunu i Sarajevu, a dolazi i Dalibor Matanić i ekipa filma »Zvizdan«. Pridružit će im se glumica MyAnna Buring (iz hit serija »Rasparačeva ulica«, »Downtown Abbey«), koju publika pamti i po ulozi predvodnice klana vegetarijanskih vampira u »Sumrak Sagi«, pa Tobias Astrom iz produkcijskog tima superpopularne švedsko-danske serije Most, Christian J. Lemche iz Danskog filmskog instituta.


Stotinjak filmova će se tijekom pet festivalskih dana prikazivati u četiri kina: u Kinu Bauer i u Još manjem kinu tijekom dana, a u Kinu Trg i Kinu Billy u večernjem programu. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Francuska, a osim francuskih filmova, iz te zemlje dolazi i niz pratećih programa koji počinju već danas otvaranjem izložbe portreta francuskih filmskih diva autorice Kate Barry u galeriji hotela Kaštel.


U glazbenom programu festivala, na koncertima i plesnim zabavama na terasi iza hotela svakog dana u 1,30 sati nastupaju Repetitor ABOP, Kjartan Sveinsson, The Joke i trubači Džamba Aguševa. Motovunska proslava punoljetnosti uključuje i Noć motovunskih vjenčanja u utorak, 28. srpnja, kad će sve željne vezivanja vjenčati osobno – Elvis, a najavljena su i brojna druga iznenađenja.