Palača naroda

Projekcija “Schindlerove liste” u Ženevi u spomen na Branka Lustiga

Hina

Branko Lustig, Foto: Arhiva NL

Branko Lustig, Foto: Arhiva NL

Za »Schindlerovu listu« Stevena Spielberga Lustig je dobio Oscara, nakon čega je postao utjecajan producent u Hollywoodu. Istu je nagradu osvojio i za »Gladijatora« Ridleyja Scotta, s kojim je surađivao i na nizu drugih filmovaU spomen na nedavno preminulog producenta Branka Lustiga i u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u ponedjeljak je u kinodvorani Palače naroda u Ženevi priređena projekcija filma »Schindlerova lista«.


Ta je projekcija jedna u nizu događanja koja se organiziraju u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.


Lustig je producirao film, ali su njegova iskustva ugrađena u scenarij. Zbog svog židovskog podrijetla, on je tijekom Drugog svjetskog rata bio zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji nestalo je u koncentracijskim logorima širom Europe.
Za »Schindlerovu listu« Stevena Spielberga Lustig je dobio Oscara, nakon čega je postao utjecajan producent u Hollywoodu. Istu je nagradu osvojio i za »Gladijatora« Ridleyja Scotta, s kojim je surađivao i na nizu drugih filmova.


Projekcija filma održana je u organizaciji Ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi, Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Hrvatskog audiovizualnog centra.