Dokumentarni film

Premijerom filma “Vodootporne” otvoren “Skoro 15. DOKUArt”

Hina

Foto Facebook DOKUArt

Foto Facebook DOKUArt

Bjelovarski festival dokumentarnog filma ove se godine održava u posve drukčijem formatu u odnosu na prethodne godine

Projekcijom filma “Vodootporne” (Waterproof) njemačke autorice Daniele König u središnjem bjelovarskom parku započeo je festival dokumentarnog filma DOKUArt koji će se ove godine zbog okolnosti vezanih uz koronavirus održavati na otvorenom.


Festival službenog naziva „Skoro 15. DOKUart” u petak navečer otvorila je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, a film koji je osvojio nagradu na najstarijem europskom festivalu dokumentarnog filma, DOK Leipzigu, prvi je put prikazan u Hrvatskoj upravo u Bjelovaru.


Kao što je i ranije najavljeno, bjelovarski festival dokumentarnog filma ove se godine održava u posve drukčijem formatu u odnosu na prethodne godine.


Ove je godine na programu trebao biti jubilarni 15. DOKUart, no zbog pandemije koronavirusa klasični festival je odgođen za sljedeću godinu, a osmišljen je sasvim novi format i program prilagođen novonastalim okolnostima.
Umjesto u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, DOKUart se ove godine održava na četiri lokacije na otvorenom i u četiri faze. Naime, nakon DOKUarta u parku slijedi DOKUart u susjedstvu, a do kraja ljeta na rasporedu su i DOKUart pod zvijezdama te DOKUart drive-in kino.


„Osmislili smo za vas novi format, kako u pogledu koncepta pri izboru filmova, tako i u pogledu održavanja. Izabrali smo varijantu prikazivanja na otvorenom, gdje se možemo pridržavati sigurnosnih mjera. Biti oprezni, a opet zajedno, samo na propisanoj distanci. Izbor filmova također je prilagođen gledanju na otvorenom, a to znači da smo se fokusirali na fabularnost i dramatiku, a manje na delikatnost fotografije ili istančanost dizajna zvuka”, istaknula je selektorica Šešić na otvorenju DOKUarta.