Na programu do 12. rujna

Premijera nagrađivanog filma “Murina” u riječkom Art-kinu

Katarina Bošnjak

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Najteže mi je definitivno bilo snimati morske scene, poput ove u špilji. To je bilo jako zahtjevno, a scene plakanja su bile psihički intenzivne, ali smo se pripremali dosta. Redateljica Antoneta i ja smo već radile jedan film zajedno, „U plavetnilo“, koji je kratkometražni film slične tematike, izjavila je Gracija

Nagrađivani film „Murina“ redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović večeras je svoju premijeru imao i u riječkom Art-kinu uz gostovanje glumice Gracije Filipović. Zbog velikog interesa, ali i epidemioloških mjera, večeras su organizirane dvije projekcije u istome danu, jedna s početkom u 18 sati u dvorani kina, te druga u 20:15 sati u Ljetnom Art-kinu. Ujedno je ovim svečanim događanjem otvorena i nova, 13. po redu sezona Art-kina.


Hrvatska premijera Murine održana je sredinom srpnja na Pulskom film festivalu gdje je publika Murinu nagradila Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić osvojila je Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu, a redateljica nagradu Breza za najbolju debitanticu festivala. Također, na svjetski prepoznatom festivalu u Cannesu film je nagrađen Zlatnom kamerom kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala.


Kao i na ostalim, tako je i na riječkoj premijeri Murina izazvala sjajnu reakciju publike, prikazujući život šesnaestogodišnje Julije na hrvatskom otoku, koji otežavaju nategnuti odnosi s autoritarnim ocem nakon što u posjet dođe njegov stari prijatelj s kojim pokušava ostvariti poslovne planove, poput izgradnje luksuznog resorta.


Nakon prve projekcije, uslijedio je kratki razgovor između ravnateljice Art-kina Slobodanke Mišković i glavne glumice Gracije Filipović u kojemu se doznalo nekoliko detalja o snimanju filma, kao i teškoj pripremi.


– Kao što i izgleda, film je poprilično težak za snimiti. To je moj prvi dugometražni film, nije mi bio prvi put na kameri, ali nisam znala što očekivati. Snimali smo ga 42 dana, što je jako puno i trebala sam naučiti neke nove vještine poput ronjenja na bocu, lovljenja s harpunom te vezanje brodova i barki. Najteže mi je definitivno bilo snimati morske scene, poput ove u špilji. To je bilo jako zahtjevno, a scene plakanja su bile psihički intenzivne, ali smo se pripremali dosta. Redateljica Antoneta i ja smo već radile jedan film zajedno, „U plavetnilo“, koji je kratkometražni film slične tematike, izjavila je Gracija.


Osamnaestogodišnja Gracija svoje iskustvo na setu s glumcima koji su već poznati, poput Leona Lučeva, Danice Ćurčić i Cliff Curtisa, opisala je kao vrlo profesionalnu atmosferu punu podrške bez koje ne bi mogla.


Osim gostovanja glumice, premijeru filma i početak nove sezone kina uveličalo je i organizirano druženje na stepenicama uz Book Caffe Dnevni Boravak i nezaboravnu glazbu Pachamama Street Connection benda, a za sve one koji večeras nisu uspjeli naći karte, film će na programu Art-kina biti do 12. rujna.