Nepokolebljiva snaga

Premijera koja se čekala: Prepuno Art-kino na projekciji filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Redateljica Dana Budisavljević je priču o ženi slična imena i prezimena, koja je od ustaša spasila 10.000 pravoslavne djece, ispričala suvereno, pa nisu izostale ni nagrade ni hvale publikeRIJEKA – Dvorana Art-kina Croatia nije mogla biti nego prepuna na riječkoj premijeri nesvakidašnjeg domaćeg kinohita, filma “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević.


Nesvakidašnjeg, zato što tema o kojoj govori ulazi u one teme koje se pod navodnim znakovima mogu naći u rečenici: “Gdje si bio ’41.?”, a od koje se u pravilu sve češće i ustrajnije bježi. No redateljica je priču o ženi slična imena i prezimena, koja je od ustaša spasila 10.000 pravoslavne djece, ispričala suvereno, pa nisu izostale ni nagrade ni hvale publike.


Na premijeri je bila i redateljica, koja će u subotu u programu Art-kina “Kava s autoricom” predstaviti rad na filmu koji joj je priskrbio sve glavne nagrade Pulskog filmskog festivala, što se u povijesti nije dogodilo.
Uz nju, na premijeri su bili i glumci Alma Prica (Diana Budisavljević), Vilim Matula i Ursa Raukar te svjedok Živko (film je igrano-dokumentarni, Živko je prava osoba bez prezimena i roditelja).


Priča o Diani Budisavljević počinje u zagrebačkoj visokoj građanskoj klasi, gdje ona živi sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti.


Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost.


S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada, koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene – ukratko je sadržaj filma.