Familijarna kuharica

Premijera filma Laure Marchig “Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru” u ponedjeljak u Art-kinu

Kim Cuculić

Denis Kirinčić i Laura Marchig

Denis Kirinčić i Laura Marchig

Autorski film Laure Marchig spaja poeziju, glazbu i kulinarstvo, i temelji se na rukopisu autorice pod naslovom »Schmarrn«.Premijera filma Laure Marchig »Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru« bit će održana u ponedjeljak, 4. srpnja, u 21.30 sati u riječkom Art-kinu.


Premijeri će, uz redateljicu i scenaristicu, prisustovati i glazbenici Darko Jurković Charlie i Ivan Valušek, kao i glumica Denis Kirinčić te Melita Sciucca, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka.


Autorski film Laure Marchig spaja poeziju, glazbu i kulinarstvo, i temelji se na rukopisu autorice pod naslovom »Schmarrn«.
Riječ je o svojevrsnoj familijarnoj kuharici. Tekst koji izgovara Laura Marchig je na talijanskom (i fijumanskom dijalektu), s titlovima na hrvatskom jeziku.


– Drevni simbol hrane, kao element koji nam omogućava da uspostavimo kontakt s našim mrtvima, postaje i simbol povezivanja sa zemljom i s podnebljem.


Pratimo povratak autorice u riječki kvart Kozala, u kuću njezinih predaka, u »kuću i u vrt duhova«.


Iz ovog mikrokozmosa kreće potraga za izgubljenim vremenom i, malo po malo, materijaliziraju se razni likovi-duhovi koji nam pričaju svoju priču i ostavljaju nam jedan recept, te nam tako pomažu da stvorimo glazbeno-vizualni priručnik recepata.


Film se raspliće kroz seriju crtica i priča koje zajedno tvore neurednu kroniku nekoliko generacija u vremenskom rasponu od stotinjak godina, stoji u najavi filma.