"Milost mora: jedna priča iz Vukovara"

Premijera filma Jakova Sedlara u Australiji: Filmski hommage žrtvama Vukovara

Sandy Uran

Foto: Arhiva J. SEDLARA

Foto: Arhiva J. SEDLARA

Priča o majci koja je izgubila sina u vukovarskoj koloni nije propaganda, već dirljiva ljudska pričaSvojim filmskim uratkom »Milost mora: jedna priča iz Vukovara/Mercy of the sea: One story from Vukovar«, u kojem glavne uloge tumače holivudska zvijezda Martin Sheen i njegova kći Renée Estevez, redatelj Jakov Sedlar odao je počast žrtvama Vukovara.


Oni koji su prošli kalvariju Vukovara, kao i njihovi najbliži, zaslužuju poštovanje i njihova priča mora biti ispričana i na filmskom platnu. S tim nimalo jednostavnim zadatkom uhvatio se ukoštac Sedlar, s kojim smo razgovarali uoči australijske premijere filma.


– Okolnosti ove filmske premijere vrlo su neobične, ali mi je iznimno drago što će film biti prikazan u Australiji gdje nije na snazi lockdown. Film će najprije ovaj petak biti prikazan u Hrvatskom klubu u Sidneyju, a potom i u drugim hrvatskim klubovima diljem Australije.


Foto arhiva J. SEDLARA
Nadam se da će za nekoliko mjeseci i kod nas situacija s koronom biti bolja te da će se film moći prikazati i u hrvatskim kinima. S radom na tom filmu započeo sam sad već davne 2003. godine, a dovršio sam ga prije nekoliko mjeseci, točnije prije 2 i pol mjeseca. Nisam imao financijsku potporu institucija, već su mi je pružili moji dobri prijatelj Anton Kikaš, Frank Lulić i braća Tolj iz Australije te sam ga tako uspio realizirati kazao je Sedlar i pritom istaknuo.


– Dakako uz veliku prijateljsku pomoć Martina Sheena, čiji je honorar bio iznimno malen, simboličan, u znaku avionske karte. Glumački je angažman prihvatio zbog prijateljstva sa mnom, ali i stoga što je, kao što je od samog početka Domovinskog rata podržavao Hrvatsku, te je želio da i svjetska javnost posredstvom filma dozna više o događanjima u Vukovaru.


Foto arhiva J. SEDLARA


Pritom nam je ispričao kako je upoznao poznatog glumca. – Sreo sam ga 1987. godine u Međugorju gdje je kao veliki vjernik i poznati glumac za NBC radio na reportaži, odnosno pričao priču o Međugorju. Sprijateljili smo se. Zajedno s njim sam potom radio priloge za CNN o Domovinskom ratu.


Od samog je početka bio upoznat sa svim događanjima u Domovinskom ratu i pružao nam podršku. Govoreći o samoj fabuli filma istaknuo je kako to nije nikakva propaganda, već da je ispričao dirljivu priču o ženi koja je u vukovarskoj koloni izgubila sina. Film na kojem je radio i njegov sin Dominik Sedlar može se pogledati i na internetu uz plaćanje, kazao nam je redatelj i istaknuo kako ga je dosad pogledalo oko 3 tisuće ljudi.