HAVC

Predstavljen projekt “H15 – 15 godina u našem filmu”

Kim Cuculić

Foto Nina Đurđević

Foto Nina Đurđević

HAVC ove godine obilježava 15 godina djelovanjaHrvatski audiovizualni centar ove godine obilježava 15 godina djelovanja programom »H 15 – 15 godina u našem filmu«, koji su predstavili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich i pomoćnica ravnatelja Maja Vukić, uz podršku ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.


Osim predstavljanja programa, okupljanje je poslužilo i za promišljanje važnosti djelovanja HAVC-a za razvoj domaće filmske industrije u proteklih petnaest godina.


O tome su razgovarali istaknuti članovi filmske zajednice Ankica Jurić Tilić, producentica; Dalibor Matanić, redatelj; Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala i producent; Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, redatelj i producent; Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza te Petra Zlonoga, animatorica i ilustratorica. Razgovor je vodio filmski kritičar Boško Picula.
– HAVC je temelj na koji se oslanja naša filmska industrija i na puno smo rezultata danas ponosni, no svjestan sam da je nezahvalno izdvajati podatke – film kao krajnji proizvod ipak je ono što komunicira sa svijetom, u uvodu je rekao Chris Marcich.


Spomenut ću samo nekoliko ključnih informacija: uz podršku HAVC-a od 2008. sufinancirana su i podržana 1.102 filma svih rodova, žanrova i trajanja – 388 igranih, 324 dokumentarnih, 218 animiranih i 172 eksperimentalna.


Domaći je film predstavljen na brojnim međunarodnim festivalima uz brojna priznanja.


Istaknut ću da je samo na festivalima A kategorije održano više od 60 predstavljanja domaćih filmova. U domaćim su kinima u 15 godina predstavljena čak 203 hrvatska filma, dodao je Chris Marcich.