Opasna sedma umjetnost

Povijest incidenata na filmskim setovima: od neobičnih ozljeda i bolesti do bizarnih smrti

Tihomir Ivka

Jednim od najbizarnijih incidenata na setu može se pohvaliti Jim Caviezel. Osim što je na snimanju Gibsonove „Pasije“ radi vjernosti mučenja i nošenja križa zaradio iščašenje ramena, upalu pluća, ozljedu leđa i hipotermiju, Caviezela je na setu udarila munja!Tragični slučaj na setu u kojem je glumac Alec Baldwin jučer na setu westerna „Rust“  slučajno usmrtio snimateljicu Halynu Htchins i ranio redatelja Joela Souzu iz pištolja koji je trebao biti napunjen ćorcima, podsjeća da snimanje filmova može biti vrlo opasan posao.


Ovaj incident po mnogo čemu je sličan pogibiji glumca Brandona Leeja, sina legendarnog Brucea, događaju koji skoro tri desetljeća u kolektivnoj svijesti slovi kao najveća i najzvučnija tragedija pri pravljenju nekog filma.


Naime, za vrijeme snimanja akcijskog filma „The Crow“ 1993. godine, očitom greškom u Magnumu kalibra .44 korištenom na snimanju, uz ćorke napunjene barutom, iz prethodne scene u cijevi je ostalo „lažno“ zrno, koje je bilo dovoljno čvrsto i ispaljeno iz neposredne blizine u prsa bilo fatalno za 28-godišjeg glumca koji je nastavio obiteljsko prokletstvo. Njegov otac Bruce Lee umro je također mlad s 32 godine, i iako su se širile razne legende oko njegove smrti, ona je bila sve nego spektakularna. Umro je od posljedica netretiranog cerebralnog edema s 32 godine.
Iako u slučaju Aleca Baldwina istražne radnje još traju, u izvještajima je napomenuto da nikakve optužnice nisu podignute. Ako se ravnamo po iskustvu pogibije  Brandona Leeja, ni neće, jer je u tom slučaju – iako je bilo evidentno da je bilo nemara u postupanju produkcije filma – incident proglašen nezgodom.


Film nije dobar ako nije uvjerljiv i tu se krije većina razloga zašto se događaju ovakve tragedije. Alec Baldwin je veliko glumačko ime, i Brandon Lee je bio, ako ništa zbog priče o njegovom slavnom ocu, pa će ovakvi slučajevi jako i dugo odzvanjati u medijima. No, to ne znači da su ozljede, pa i one fatalne na filmskim setovima rijetkost. Filmske produkcije i snimanja uključuju mnogo ljudi, kaskadera, pomoćnog osoblja i dug je popis smrti, nezgoda, pa i bizarnosti koje se dešavaju na setu kao posljedica želje da snimljeni materijal u krajnjem proizvodu na velikom platnu izgledo vjerno i uvjerljivo.


U posljednjih 50 godina desetine kaskadera izgubilo je život na setu uključujući tu i neke poznate filmove, poput nastavka Jamesa Bonda „Samo za tvoje oči“, „XXX“ s Vinom Dieselom iz 2002.,  drugi nastavak Stalloneovih „The Expendables 2“…Posljednji takav tragični događaj desio se na snimanju filma o superjunaku „Deadpool 2“ 2017. godine i da stvar bude zanimljivija, riječ je bila o ženi, kaskaderki Joi Harris. Poginula je u sceni pada s motocikla.


Najgore godine po tom pitanju za Hollywood su bile 80-e što je na neki način i logično. Snimalo se sve više, tehnika je napredovala, scene u akcijskim filmovima su bile sve zahtjevnije, a još nije bilo tehnologije kompjuterski generiranih scena koja se danas obilato koristi ne samo u akcijskim scenama već i u dočaravanju eksterijera i interijera. Danas se sve može „nacrtati“, 80-ih se nije moglo, pa je zabilježeno čak 37 smrti u tom desetljeću povezanih sa scenama koje su izvodili kaskaderi. Zanimljivo, od toga, 24 smrti povezane su s korištenjem helikoptera.


Glumci su u toj priči uvijek bili u boljoj poziciji negoli kaskaderi koji su podmetali pleća kad je za njih bilo preopasno, ali svejedno postoji dugi popis nezgoda na setu koje su iskusili glavni protagonisti. Prisjetit ćemo se samo najupečatljivijih u posljednjih pola stoljeća.


Prilikom snimanja Kuma (1972.) James Caan u sceni tuče ruši glumca Giannija Russoa preko ograde i baca na njega kantu za smeće malo prejako. Slomio mu je dva rebra i iščašio zglob.


Iste godine na setu filma „Napoleon i Samantha“ tada desetgodišnju Jodie Foster prignječio je lav. Nikad se nije psihički oporavila od tog događaja i razvila doživotnu ailurofobiju- strah od mačaka.


„Istjerivač đavola“ nije bio strašno iskustvo samo za gledatelje. Mlada Linda Blair je također prošla horor; mašina koju su napravili da njen lik Regan MacNail levitira i trese se u zraku je „podivljala“ za snimanja scene što je 13-godišnjoj glumici prouzročilo frakturu kralježnice koja se s godinama razvila u teži oblik skolioze.


U mračnom ratnom filmu „Apokalipsa danas“ Martin Sheen se kao vojnik bori s demonima u vlastitoj glavi, ali psihičko stanje lika nije bilo daleko od njegovog stvarnog stanja u to vrijeme. Već u uvodnoj sceni u pakleno vrućoj hotelskoj sobi prerezao je žile na ruci dok je glumio u sceni razbijanja ogledala, ali bio je zaista toliko pijan da isprva nije ni primijetio koliko je rana duboka. Tu nije bio kraj nevolja, za vrijeme snimanja Sheen je, iako je tad imao samo 37 godina (film je sniman 1977.), doživio srčani udar.


Velški glumac John Rhys-Davies je skoro umro na snimanju filma o Indiana Jonesu „Raiders Of The Lost Ark“ (1981.), jer je zaradio koleru za snimanja u Tunisu.


Za snimanje prvog Ramba „First Blood“ Sylvester Stallone nije htio angažirati kaskadere nego je sve vratolomije u filmu izvodio sam. Rezultat: tri slomljena rebra, umalo izgubljen palac, ozbiljna ozljeda leđa jer je lik policajca Arta Galta presnažno udarao Ramba palicom u zatvoru. Možda je tome pripomogla i činjenica da je ta scena snimana 19 puta dok Stallone i redatelj Ted Kotcheff nisu bili zadovoljni.


Vrhunac kreativne ludosti Wernera Herzoga „Fitzcarraldo“ (1982.) u kojem se glavni lik namjerio u Peruu „na ruke“ prebaciti parobrod preko brda postao je notoran po tome jer prouzročio nekoliko smrti domorodaca koji su angažirani kao statisti da zaista vuku brod preko planine. Usput, tijekom snimanja srušila su se dva mala aviona i prouzrokovala jednu paralizu i pet kritično ozlijeđenih. Peruanski šumar koji je angažiran na filmu kao radno osoblje bio je prisiljen birati između smrti od ujeda otrovnice i stopala. Izabrao je život i amputirao stopalo.


Uloga u Kubrickovom kultnom ratom filmu „Full Metal Jacket“ zahtijevala je od mladog i tada žgoljavog Vincenta D’Onofria da se zdeblja na 130 kila. Izgledalo je efektno u filmu, ali je loše završilo za njegovo zdravlje.  Za vrijeme snimanja vojne vježbe zbog viška kila toliko je ozlijedio koljeno da je morao operacijom rekonstruirati.


„Umri muški“ (1988.) bio je velik uspjeh za Brucea Willisa, ali je imao svoju cijenu. Od non-stop puškaranja u malim prostorima Nakatomi nebodera, Willis je izgubio dvije trećine sluha.


Na snimanju filma „Gone in 60 Second 2“ 1989. redatelj H.B Halicki imao je namjeru snimiti scenu rušenja vodenog tornja. Toranj je pao prerano, zahvatio telefonski stup pored kojeg je stajao Halicki. Stup ga je udario ravno u glavu i ubio na mjestu. Film nikad nije završen.


Nikad ste niste zapitali zašto Harrison Ford kao krivo za ubojstvo optuženi doktor u kultnom „Bjeguncu“ (1993) stalno šepa? Uloga to nije zahtijevala, već se tako desilo. Na početku snimanja, trčeći kroz šumu, Ford je gadno iskrenuo zglob. Nastavio je snimati film, ali nije do kraja mogao normalno hodati.


Na snimanju filma „Seven“ Brad Pitt je tijekom potjere po kiši slučajno pao i probio rukom kroz automobilski prozor toliko jako da je ozljeda zahtijevala operaciju. Slučajna nezgoda ušla je u scenarij kako bi se opravdalo zašto Pitt u filmu nosi gips na ruci.


U „Brodolomu života“ Tom Hanks je na pustom otoku porezao nogu jer je većinu snimanja filma proveo bos. Rana se nakon dva tjedna inficirala stafilokokom i Hanks je na tri tjedna zadržan u bolnici kako ne bi došlo do fatalnog trovanja krvi.


Jednom od najčudnijih ozljeda na setu može se pohvaliti Jim Caviezel. Osim što je na snimanju Gibsonove „Pasije“ radi vjernosti mučenja i nošenja križa zaradio iščašenje ramena, upalu pluća, ozljedu leđa i hipotermiju, prije snimanja scene propovijedi na gori, Caviezela je udarila munja! Kako je sam rekao, osim što mu je zapalila kosu, nikakvih drugih posljedica nije imao.


U red bizarnih nesreća na setu ubrajamo još jednu ozljedu Brada Pitta. Snimajući „Troju“ (2004.), Pitt je ozlijedio Ahilovu tetivu. Ne bi bilo vrijedno spomena da u filmu nije glumio – Ahileja.


Još jedan lijepi holivudski tip u ozbiljnom filmu, George Clooney u političkom trileru „Syriana“ (2005.), je izvukao deblji kraj. U sceni mučenja Clooneyu je izmaknuta stolica za koju je bio vezan i poslužila kao dokaz da se i s pola metra visine čovjek može teško ozlijediti. Clooney je izgubio pamćenje od ozljede glave, a usput mu je ozbiljno bila ozlijeđena i kičma. Udarac je izazvao puknuća ovojnice oko leđne moždine i gubitak cerebrospinalne tekućine. To je pak izazivalo takve bolove prilikom oporavka da je Clooney kasnije rekao da je u to vrijeme razmišljao o samoubojstvu.


Zaključimo ovaj izbor s „The Expendables“ iz 2010. na čijem je snimanju Stallone u sceni tuče zaradio ozljedu vrata koja je zahtijevala hitnu operaciju i ugradnju metalne pločice.


U posljednjih deset godina incidenti glavnih i sporednih glumaca u velikim produkcijama prorijedili su se vjerojatno i zbog bolje razrađenih protokola sigurnosti, ali i izbjegavanja opasnih scena koje se danas neprimjetno mogu zamijeniti kompjuterski generiranim kadrovima (CGI). U tom smislu, tragedija na snimanju westerna u čijem se centru našao Alec Baldwin u posljednje je vrijeme više izuzetak nego pravilo.


Ali, i iz gore navedenih primjera jasno je da snimanje filmova ne mora biti bezazlena rabota dokonih zvijezda, već ozbiljan, a zna biti mukotrpan i po život opasan posao.