Popularni riječki YouTuber Osvrtnik predlaže: Top deset filmova idealnih za ubiti vrijemeOstati doma u današnje vrijeme je neophodno, važno i krucijalno kako bi se svi bolje i lakše nosili s epidemijom koronavirusa. Većina nas nakon odrađenog posla (ako imate mogućnost rada od doma) svoje vrijeme provodi ispred ekrana, a često se dogodi da potrošimo i preko sat vremena dok se napokon ne dogovorimo koji film pogledati.


 


Kako bi vam olakšali tu situaciju, obratili smo se Osvrtniku, odnosno Srđanu Cvitanu, riječkom ekspertu za filmove koji na svom YouTube kanalu recenzira filmske uratke i pri tome nema dlake na jeziku. Ako netko zna što bismo za vrijeme izolacije trebali gledati, onda je to on.
 


Zamolili smo ga da sastavi svoju #ostanidoma filmsku must see listu koja se sastoji podjednako od klasika, ali i novijih filmskih uradaka, ali i da nam objasni zbog čega upravo taj film trebamo gledati. Na vama je samo da spremite kokice!


 


Shaun of the dead


 


Ako još niste pogledali ovu komediju Edgara Wrighta, učinite si uslugu i pogledajte. A onda pogledajte i preostale dijelove njegove Cornetto trilogije: Hot Fuzz i At World’s End. Eto, tri prijedloga u jednom – nema na čemu!


 


Posljednji Srbin u Hrvatskoj


 


Redatelj uopće ne skriva koji mu je film bio uzor i to se jasno vidi, međutim i dalje je autentično “naš”. Imate ga na HBO-u, iskoristite 7 dana probnog perioda i počnite pozdravljati ljude sa “Zora puca!”.


 


12 majmuna


 


Ovaj film ima sve: Brucea Willisa, ludog Brada Pitta, mračnu budućnost, zarazu, putovanje kroz vrijeme, psihodeliju, halucinacije i kose kadrove. Jedino nema majmune pa pripazite na to, da se ne razočarate.


 


Children of Men


 


Odličan film Alphonsa Cuarona o mračnoj budućnosti gdje se djeca ne rađaju. Ovdje sve štima: gluma, setovi, kostimi, izbor boja, kamera. Poznata je scena koja je izvedena u jednom kadru gdje se četvero naših junaka vozi u autu gdje se češkate po glavi i pitate: kako su to izveli!? Onda potražite objašnjenje na YouTubeu i sjedite par minuta u tišini čudeći se genijalnosti tih ljudi. Onda film gledate s drugim ljudima i kao znalac objasnite kako su to snimali. Jer ste sada znalac.


 


Outbreak


 


Ovo je dosta klasičan film o smrtonosnoj zarazi koja dođe u SAD i sad je na SAD-u da spriječe tu zarazu. Za razliku od 12 majmuna, ovdje zaista ima majmuna.


 


Her


 


Ukratko – jedan od najboljih filmova ovog stoljeća. Briljantni Phoenix, odlična Johannson, ovo je priča o otuđenosti u masi, film istražuje zašto se to događa, što je to privlačno u virtualnom. Žanrovski je SF, ali čak ako niste fan žanra, pogledajte ga jer je ispod svega ovo jedna vrhunska drama.


 


Arrival


 


Opet jedan odličan SF. Vanzemaljci su stigli, ali ne samo u SAD. Stigli su – posvuda! Ali naravno – Ameri su u fokusu. Bez obzira na to što se riskirao kliše, ovo je odličan film koji propitkuje iluziju slobodnog izbora, determinizam, vrijednost majčinstva i zajedništva i, siguran sam, još nekoliko višesložnih riječi. Preporuka.


 


Mad Max: Fury Road


 


Ovo nas sve čeka kad jednom ponestane toaletnog papira. Ali ozbiljno – ovo je najbolji akcijski film 21. stoljeća. Radnje jedva da ima, dijaloga također, ali usprkos tome Miller je izgradio fantastičan svijet s vlastitom poviješću i mitologijom. Plus, imate onog tipa na sajlama koji svira gitaru s bacačem plamena. S BACAČEM PLAMENA!


 


Star Wars


 


Nijedna lista filmski preporuka za ubiti vrijeme u doba kad ne bi trebao izlaziti iz kuće ne može proći bez Star Warsa. Ukupno je tu 11 filmova, ali čak i kad to pogledate – niste nužno gotovi. Imate sezona i sezona serija, a tu je i božićni specijal za one najhrabrije. Nemojte gledati taj specijal, radije zurite u nešto sat i pol.


 


LOTR/HOBBIT


 


Ista stvar kao i Star Wars, samo za ekipu koja više voli fantasy. Šest filmova, svaki od njih je preko tri sata, teoretski možete to sve strpati u jedan dan, teoretski. Osim toga, na YouTubeu ćete naći i dokumentarce o izradi tih filmova, a to vam je potrebno dobrih tjedan dana.  Nećete se ni okrenuti i život će se vratiti u normalu.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.