Srbenka

Pokupio nagrade, prikazuje ga HBO, ali HRT-u to nije dovoljno. Možda zato jer taj dokumentarni film govori o Srbima

P. N.

foto: screenshot / Srbenka

foto: screenshot / Srbenka

Dakako, obzirom na brojne nagrade i dostignuća, jasno je kao dan da Slijepčevićeva "Srbenka" nema problem s kvalitetom, nego s temom o kojoj govori. Producentica dokumentarnog filma “Srbenka”, autora Nebojše Slijepčevića, na svom Facebook profilu objavila je da Hrvatska radio-televizija odbija orkupiti i prikazati film koji je dobio 15 nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, državnu nagradu Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u prošloj godini te priznanje HBO-a, koji je “Srbenku” uvrstio u svoju ponudu.


– Upravo mi je stigao mail da HRT odbija otkupiti i prikazati “Srbenku”. 15 nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Srce Sarajeva + tri međunarodne nagrade u razvoju projekta, državna nagrada Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u 2018 godini – sve je to nebitno i nevažno za povjerenstvo HRT-a. Dovoljno dobri za HBO, nedovoljno dobri za HRT. Dovoljno dobri za Europsku Filmsku Akademiju koja je “Srbenku” proglasila jednim od 15 najboljih europskih dokumentaraca 2018 godine, nedovoljno dobri za HRT, napisala je na svom facebook profilu Vanja Jambrović.


Dakako, obzirom na brojne nagrade i dostignuća, jasno je kao dan da Slijepčevićeva “Srbenka” nema problem s kvalitetom, nego s temom o kojoj govori.
Naime, riječ je o filmu koji, kako ga reklamiraju na HBO-u, govori “o vršnjačkom nasilju nad djecom druge nacionalnosti u Hrvatskoj”, odnosno “proučava kako se generacija rođena nakon rata nosi s mračnim sjenama povijesti”.– U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena 12-godišnja Srpkinja. Četvrt stoljeća poslije redatelj Oliver Frljić radi na kazališnoj predstavi o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnja glumica Nina osjeća se kao da rat nikada nije završio, govori o “Srbenki” siže objavljen na HBO-u.


Hrvatska radio-televizija film je, ponovimo to, odbila, jer o temi kojom se film bavi u “našoj kući” se valjda ne smije govoriti. Dakako, možda na HRT-u imaju bolje objašnjenje, ali javnost ga još nije vidjela.