Art-kino

“Plavi cvijet” Zrinka Ogreste premijerno prikazan u Rijeci

Jakov Kršovnik

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

U fokusu radnje »Plavog cvijeta« odnos je triju generacija žena: Mirjane koja se pokušava nositi s tinejdžerskim buntom kćeri Veronike i zahtjevima zajedljive majke VioleteRIJEKA – Ne znam točno koja je ovo premijera nekog od mojih filmova u Rijeci, ali sve uspomene na te premijere meni su u divnoj uspomeni jer je uvijek bio izuzetno velik odaziv publike. Uvijek je bila puna dvorana. Izrazito sam iznenađen i današnjom brojnom posjetom, unatoč prilikama u kojima živimo, i bio bih jako sretan da ne samo u Rijeci nego i Hrvatskoj kina budu ispunjena kao danas.


»Plavi cvijet« film je koji se bavi sudbinom triju žena jedne obitelji i propitkuje njihove odnose, ljubavi, mržnje, sve što se događa u životima sviju nas.


Iako je poznata ona da se poruke ne šalju filmom nego poštom, ovaj film ima znakovitu poruku – »pazite da ne zakasnite«, kazao nam je redatelj Zrinko Ogresta sinoć u Art-kinu, uoči riječke premijere njegova filma »Plavi cvijet«, koji je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film.


Foto galerija: Premijera "Plavog cvijeta" u Rijeci Foto: Mateo Levak
Osim Velike zlatne arene, Zrinko Ogresta primio je Zlatnu arenu za najbolju režiju, Vanja Ćirić osvojila je Zlatnu arenu za najbolju žensku glavnu ulogu, a film je dobio i nagradu kritike za najbolji film u hrvatskom programu festivala. Film je svjetsku premijeru imao u Moskvi, obišao i druge festivale, a u fokusu radnje »Plavog cvijeta« odnos je triju generacija žena: Mirjane (Vanja Ćirić) koja se pokušava nositi s tinejdžerskim buntom kćeri Veronike (Tea Harčević) i zahtjevima zajedljive majke Violete (Anja Šovagović-Despot), što je samo uvod u širu sliku života koji okružuje glavnu junakinju, upotpunjen likovima njezinog bivšeg muža Vlade (Nikša Butijer), sadašnjeg ljubavnika Jakova (Alen Liverić) i njegove žene Ankice (Doris Šarić Kukuljica).


»Plavi cvijet« film je o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i nuka nas da dobro promotrimo sami sebe, piše u najavi filma. Scenarij potpisuje hrvatski dramatičar Ivor Martinića, a snimljen je u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma. Sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija. Producent je Ivan Maloča, koproducent Lazar Ristovski, a izvršna producentica Maja Vukić. »Plavi cvijet« od danas je u kino-distribuciji te se može pogledati u Art-kinu, Cinestaru i drugim kinima diljem Hrvatske.