The Beatles: Get Back

Peter Jackson radio dokumentarni film o Beatlesima, pa na kraju ispala serija duga šest sati

Čak 55 sati materijala na kojem radi Jackson snimio je 1969. godine Michael Lindsay-Hogg iz čega je proizašao dokumentarni film „Let It Be“ koji prikazuje Beatlese u njihovoj posljednjoj fazi, namjerno editiran na način da prikaže slavnu četvorku u lošem raspoloženju i zategnutim međusobnim odnosima koji su vodili neumitnom krajuKao što je već znano, redatelj filmskih verzija „Gospodara prstenova“ Peter Jackson već duže vrijeme radi na dokumentarnom filmu „The Beatles: Get Back“ na osnovu 55 sati nikad viđenog materijala iz završne faze najvećeg rock benda svih vremena. Najavljeno je da će dokumentarac u kina 27. kolovoza ove godine, no u međuvremenu je očito došlo do promjene plana i, rekli bismo, čitavog koncepta.


Manje je važno u eri odgađanja što je datum izlaska pomaknut na 25. studenog, važnije je što neće biti cjelovečernjeg dokumentarnog filma, već su se autori i producenti dogovorili da materijal izađe u formi serije. Kako je objavio Indiewire, serija će sadržavati tri epizode po dva sata i bit će prikazana dan za danom na striming servisu Disney +.


Materijal na kojem radi Jackson snimio je 1969. godine Michael Lindsay-Hogg iz čega je proizašao dokumentarni film „Let It Be“ koji prikazuje Beatlese u njihovoj posljednjoj fazi, namjerno editiran na način da prikaže slavnu četvorku u lošem raspoloženju i zategnutim međusobnim odnosima koji su vodili neumitnom kraju. Osim snimaka u studiju, taj je film ostao upamćen i što je zabilježio i posljednji živi nastup Beatlesa, na krovu njihove diskografske kuće Apple u Londonu.
Jackson se pregledavajući opsežni materijal brzo uvjerio da je atmosfera u njihovim zadnjim zajedničkim danima bila mnogo optimističnija i zabavnija, odnosi relaksiraniji negoli se mogao steći dojam iz objavljenog materijala. To mu je, prema njegovim vlastitim riječima, bila i intencija: pokazati drugačiju sliku najvećeg benda koji ide svom kraju.


“Kao veliki obožavatelj Beatlesa, apsolutno sam oduševljen što će Disney + biti dom ove izvanredne dokumentarne serije legendarnog filmaša Petera Jacksona” – napisao je u izjavi za javnost Bob Iger, izvršni predsjednik i predsjednik uprave Walt Disney Company. „Ova fenomenalna kolekcija nikada prije viđenih snimaka nudi do sada neviđen pogled na blisko drugarstvo, genijalno pisanje pjesama i neizbrisiv utjecaj jednog od najznačajnijih i kulturno najutjecajnijih bendova svih vremena, a mi jedva čekamo podijeliti  „The Beatles: Get Back“ s obožavateljima širom svijeta. ”


U sličnom tonu izjasnio se i redatelj Peter Jackson napominjući da su izvanredne snimke Michaela Lindsay-Hogga zabilježile mnoge aspekte i više slojeva priče o Beatlesima


„To je priča o prijateljima i pojedincima. Priča je to o ljudskim slabostima i o božanskom partnerstvu. To je detaljan prikaz kreativnog procesa, sa stvaranjem kultnih pjesama pod pritiskom, postavljenim usred društvene klime 1969. godine. Ali dokumenatarc nije nostalgija – to je sirovi, iskreni i ljudski prikaz. Kroz šest sati upoznat ćete The Beatlese iz pozicije prisnosti za koju nikada niste mislili da je moguća” – kaže slavni filmaš.


Dakako, osim uvida u intimu i kreativni procese benda, u seriji će biti mnogo glazbe. Između ostalog – po prvi put u punoj dužini – obožavatelji Beatlesa moći će vidjeti slavni koncert na krovu, a i čuti dosad neobjavljene snimke iz procesa skladanja, proba, uvježbavanja pjesama s posljednja dva albuma Beatlesa „Abbey Road“ i „Let It Be“.