Novi datumi

Paramount odgodio kino distribuciju novih filmova, među njima i nastavaka “Top Guna” i “Nemoguće misije”

T.I.

U preslagivanju datuma Paramounta samo je jedan film prebačen na raniji datum negoli je to prije zamišljeno. Spinoff filma „G.I. Joe“ pod nazivom „Snake Eyes“ u kinima će se pojaviti „već“ 23. srpnja ove godine, iako je prvotno predviđeno da će se to dogoditi 22. listopadaIako je početkom godine izgledalo da se vidi svjetlo na kraju tunela u filmskoj industriji i kino prikazivačkoj djelatnosti, muke se nastavljaju. Obeshrabreni činjenicom da i nakon otvaranja kina uz ograničene kapaciteta rijetko koji holivudski film s potencijalom hita povrati uloženo na kino blagajnama, filmski studiji sad već i po nekoliko puta odgađaju distribuciju novih naslova.


Najbolji je primjer posljednji James Bond „No time To Die“ koji je zgotovljen još 2019., pa najavljen za travanj 2020. što se nije dogodilo zbog prvog vala pandemije. Novi datum izlaska u studenom prošle godine se ponovno nije ostvario, pa je distribucija odgođena za 2. travnja ove godine. Kao što znamo, ni prošli tjedan se novi James Bond nije pojavio u kinima, već je MGM ponovno bio prisiljen odgoditi dolazak filma za 8. listopad 2021. Kako sada stvari stoje, nitko ne može staviti ruku u vatru da će se i ta najava ostvariti.


Nizu odgoda sada se pridružio još jedan veliki holivudski studio, Paramount. Nekoliko izuzetno zanimljivih filmskih naslova koji bi u normalnim vremenima sigurno bili mamac za gledatelje širom svijeta dobilo je nove datume. Ističemo među njima “Top Gun: Maverick” iščekivani nastavak hita iz 1986. ponovno s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, koji se trebao pojaviti pred gledateljima u srpnju, a sad ima novi datum: 19. studeni. Ovo pomicanje ima domino efekt pa će još jedan atraktivni naslov s Cruiseom u glavnoj ulozi, sedmi nastavak „Nemoguće misije“ biti pomaknut s 19. studenog na 27. svibanj 2022.. S obzirom da je usporedo sa sedmim dijelom snimljen i osmi, i taj se nastavak o uzbudljivim avanturama agenta Ethana Hunta pomiče iz dalje u još dalju budućnost, s 4. studenog 2022. na 7. srpanj 2023.
Nadalje, kako prenosi Variety, film “Dungeons & Dragons” u kojem glume Chris Pine, Hugh Grant i Regé-Jean Page pomiče se sa 27. svibnja 2022. na 3. ožujka 2023. Četvrti nastavak franšize “Jackass” odgođen je s 3. rujna 2021. na 22. listopada 2021.


U preslagivanju datuma Paramounta samo je jedan film prebačen na raniji datum negoli je to prije zamišljeno. Spinoff filma „G.I. Joe“ pod nazivom „Snake Eyes“ u kinima će se pojaviti „već“ 23. srpnja ove godine, iako je prvotno predviđeno da će se to dogoditi 22. listopada.Četiri prethodno nedatirana filma dodana su u kalendar izdanja. Još uvijek neimenovani film o grupi Bee Gees najavljen je za 4. studenog 2022, novi nastavak “Zvjezdanih staza” stiže u kina 9. lipnja 2023.,  “Shrinking of Treehorn” izlazi 10. studenog 2023., a film koji još nema naslova u kojem glume Ryan Reynolds i John Krasinski u kina će stići 17. studenog 2023.


Kao što je vidljivo, Paramount, baš kao i mnogi drugi studiji,  pokušava poslovno racionalno zaštiti vlastita ulaganja. Takva politika iznjedrila je najsiromašnije dvije kino sezone u povijesti. No, filmovi se ni u pandemiji korona virusa nisu prestali snimati što pak sugerira da – sa svim ovim odgađanjima i naslovima koji će biti zgotovljeni ove godine – ljubitelje filma kad sve ovo završi i kina počnu raditi punim kapacitetom, čeka vjerojatno najuzbudljivija i zasigurno najzgusnutija kino sezona otkad kina postoje.