IMDb ljestica

Ovo je najbolje ocijenjen film iz proteklog desetljeća: O kraju tog SF-a još se uvijek raspravlja

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Nakon Nolana, najviše filmova na ljestvici ima Martin Scorsese. Ovo nam se desetljeće bliži kraju pa su nastale mnoge liste različitih stvari koje su ga obilježile. IMDb-ova lista Top 250 uvijek je bila pouzdan pokazatelj koji filmovi su aktualni prema odabiru publike, a ne kritičara ili različitih nagrada. 


Na listi se pronašlo 47 filmova iz ovog desetljeća. Iako niti jedan film od 2010. do kraja ove godine nije uspješno zasjeo na vrh Top 10 liste, jedan mu se poprilično približio. “Inception” Christophera Nolana iz 2013. godine, stigao je na trinaesto mjesto prestižne ljestvice s ukupnom ocjenom 8.7.


“Inception” ili “Početak” iz 2010. godine, znanstveno-fantastični je triler u kojem su glavne zvijezde Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt i Ellen Page. DiCaprio tumači ulogu Dominicka Cobba, lopova koji obavlja poslove industrijske špijunaže koristeći eksperimentalnu vojnu tehnologiju koja mu omogućava ulazak u podsvijest svojih meta. Nakon što mu je ponuđena prilika da se vrati svom starom životu on pristaje na naizgled nemogući zadatak: “usađivanje”, umetanje tuđe ideje u podsvijest svoje mete.
Na kraju filma nije sigurno je li Cobb u snu ili javi, a Nolan je više puta izjavio da je “zadovoljan krajem filma”.


Nolanov hit prati ovogodišnji “Joker” na broju devetnaest, zahvaljujući legendarnoj izvedbi glumca Joaquina Pheonixa u naslovnoj ulozi. Nolan ima još dva mjesta na ljestvici kojeg su zauzeli njegov “Interstellar” i “The Dark Knight Rises”. Iako je njegov “Dunkirk” iz 2018. godine dobio osam nominacija za Oscara, nije se smjestio na ljestvici.


Nakon Nolana, najviše filmova na ljestvici ima Martin Scorsese. Na listu je dospio tri puta u ovom desetljeću, s naslovima ” Shutter Island”, “The Wolf of Wall Street” i “The Irishman”. 


Quentin Tarantino se smjestio na listu zahvaljujući hitu iz 2012. godine, “Django Unchained”.


Unatoč nevjerojatnoj zaradi na blagajnama, samo su tri Marvelova filma stigla na prestižne ljestvice – “Avengers: Endgame” (58.) i “Avengers: Infitinty War” (61.) te “Guardian of the Galaxy” na 246. mjestu.


Prvo mjesto ljestvice i dalje uvjerljivo čuva legendarni “Iskupljenje u Shawshanku” iz 1994. godine s ocjenom 9.2.