STIFF

Osmi Međunarodni studentski filmski festival u Rijeci: 38 natjecateljskih filmova iz 17 zemalja

Ervin Pavleković

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Tema tijela u fokusu ovogodišnjeg STIFF-aRIJEKA – Nakon prošlogodišnjeg online i offline izdanja Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) u Art-kinu najavljeno osmo, offline, izdanje toga festivala koje će se održati od 4. do 7. studenoga. U deset programskih blokova ovogodišnje izdanje STIFF-a donijet će 38 natjecateljskih filmova iz 17 zemalja, koji će se natjecati za nagradu u trima kategorijama – najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, kao i za nagradu po izboru publike. O nagradama odlučuje tročlani žiri.
Osmi STIFF donijet će obilje filmova, studentskih i debitantskih, a ove godine filmovi su posvećeni temi tijela, preispitujući njegove mnogoznačnosti, kao i promjene koje se događaju posljednjih godina, a povezane su s njime – interakcija te mogućnost i ideja bliskosti.


Program za djecu


– Odjednom smo postali uronjeni u biologiju, materijalnost i krhkost vlastitih tijela, a istodobno potpuno odvojeni od fizičke intimnosti s drugima. Naša tijela su postala prostor ambivalencije i konflikta; usamljena, žudeća, digitalna. Na hrabar, nježan i iskren način filmovi ovogodišnjeg programa progovaraju o krhkosti naših svjetova, transfomaciji i prolaznosti, pojasnile su Maša Drndić, umjetnička direktorica, te Sendi Bakotić i Marta Ban, programske selektorice, odabir ovogodišnje teme festivala.
Kako je izvršna direktorica festivala Petra Čargonja kazala, osim 38 filmova iz 17 zemalja, prikazat će se i pet filmova mladih riječkih dokumentarista izvan konkurencije čiji su filmovi nastali u sklopu Nove škole dokumentarnog filma. Prvi put je organiziran i program za djecu pod nazivom »Trka«, koji će biti na redu u subotu 6. studenoga u 14 sati.


Voditeljica studentskog kulturnog centra Jana Ažić napomenula je kako je STIFF postao dio identiteta riječkog Sveučilišta, a osim lijepih filmskih priča, studenti su također dio festivala. Volonterskim sudjelovanjem na festivalu, rekla je, studenti, kojih je ove godine više od trideset u volonterskoj ulozi, dobivaju mogućnost praktičnog rada te iskustvo rada s profesionalcima i filmašima.
Festival će pratiti međunarodna izložba »U prijenosu«, koja će biti postavljena u Galeriji SKC-a, a prema riječima kustosice Elene Apostolovski studenti sudjeluju i u selekciji i postavu te izložbe. U subotu i nedjelju 6. i 7. studenoga voditeljica diskurzivnog programa Lucija Brkić će u foajeu Art-kina ugostiti deset autora prikazanih filmskih naslova te tako zaokružiti festivalsku priču temama filmskog stvaralaštva, kulture i društva općenito.


Programski blokovi


Službeno otvaranje festivala zakazano je za četvrtak 4. studenoga, a nakon uvodnih govora slijedi prvi od deset programskih blokova, »Munje« koji donosi munjevite tračke svjetla i optimizma kroz sva četiri filma – »Sve kaj ti nikad ne budem rekla«, »A sad se spušta veče«, »Cockpera« i »Naglas«. Ostali programski blokovi su »Amnezija«, »Glitch«, »Trka«, »Male šanse«, »Zagrijavanje«, »Stroboskop«, »Premještanja«, »Otisci« i »Petlje«.


Međunarodni studentski filmski festival, odnosno Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u suradnji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC), s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.


Festival je organiziran u partnerstvu s Art-kinom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Program STIFF-a besplatan je za sve sudionike i organiziran je sukladno svim epidemiološkim mjerama. Više informacija o samom festivalu, kao i programu, može se naći na mrežnim stranicama festivala, na Facebook stranici festivala  ili na Instagram stranici festivala .