'Kamov ide u kino'

Online rezidencija Tanje Vrvilo: Projekt o filmovima koje bi Kamov mogao gledati

Kim Cuculić

Projekt nadahnut Kamovom

Projekt nadahnut Kamovom

Tanja Vrvilo u svom radu otkriva kritički odnos Janka Polića Kamova prema filmu atrakcijaRIJEKA – Muzej moderne i suvremene umjetnosti pokrenuo je u prosincu 2020. online rezidenciju »Kamov« i pozvao umjetnike da svoje umjetničke projekte slobodno tematski vežu za proturječja planiranog i teško sagledivog, da preispitaju teme i kontekste u pozadini umjetničkog i muzejskog rada, kvarta, grada ili tematski okvir interpretiraju kroz prizmu svakodnevice, razotkrivanjem povijesnih narativa, korelacija i projekcija.Na drugoj online rezidenciji MMSU je ugostio izvedbenu umjetnicu i filmsku kustosicu Tanju Vrvilo s projektom »Kamov ide u kino«. Projekt o filmovima koje bi Kamov mogao gledati nadahnut je dvama inovativnim istraživanjima Hannsa Zieschlera u formi knjige i filmskog predavanja, »Kafka ide u kino« (1996.), o lakonskim i kriptičnim Kafkinim bilješkama o ranom filmu atrakcija (1908. – 1913.) te knjigom u suautorstvu sa Sarom Danius Nos za novosti o protofilmskim kratkim vijestima Jamesa Joycea i njegovom strašću prema filmu atrakcija u pulskim kinematografima (1904. – 1905.).Tanja Vrvilo u svom radu otkriva kritički odnos J. P. Kamova prema filmu atrakcija, rekonstruirajući njegovo kino-oko kroz stvarno-prošireno putovanje u fantomskoj vožnji od Rijeke – Zagreba – Punta – Trsta – Venecije – Firence – Torina – Napulja – Bologne – Rima – Marseillea do Barcelone, od početka filmskog stoljeća do kolovoza 1910. godine.
Fragmente pripovijesti kino-oka i Kamovljevu strast gledanja i viđenja »gdje je svaki pogled jedna misao, deset pogleda jedna ideja, a jedan dan gledanja – čitava knjiga!«, Tanja Vrvilo istražuje u slojevitom kolažu ranih filmskih zapisa (poput onih Alice Guy ili Georgesa Mélièsa), montirajući ih s fragmentima rukopisa i kinorasporedima objavljenim u zagrebačkom listu Pokret u kojem su izlazili i Kamovljevi tekstovi.
Rad je dostupan na stranici Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, na poveznici: https://mmsu.hr/dogadaji/tanja-vrvilo/.Tanja Vrvilo je izvedbena umjetnica i filmska kustosica, čiji rad povezuje radikalne umjetničke prakse s posebnim zanimanjem za politike estetike i nevidljive povijesti filmskih i kazališnih avangardi. Umjetnička je direktorica međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva Filmske mutacije: festival nevidljivog filma.