Međunarodni festival

Odabrani pobjednici “Uhvati filma”, novosadski festival stiže u riječki HKD 9. i 10. studenog

Portal Novi list

I ove godine Uhvati film čeka nas u riječkom HKD početkom studenog, točnije, 9. i 10. studenog, kada će biti prikazan svojevrsni "best of" filmova iz Novog SadaMeđunarodni 18. filmski festival Uhvati film, novosadski dio, održan je od 23. do 27. rujna u Kulturnom centru Novog sada. Ovaj, po mnogima, jedan od najkvalitetnijih filmskih festivala, kažu najoriginalniji u regiji, sada će preseliti svoje projektore i platna u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru. Festival uključuje i bogat popratni program.


Festival u Novom Sadu otvoren je performansom Tanje Josić i Novaka Josića „Prožimanje“, nakon kojeg su uslijedile projekcije dva nagrađena prošlogodišnja filma – talijanskog „Nezaboravno“ i španjolskog „Kreveti drugih“, provokativnih filmovima za starije od 16 godina.


Ono što je zanimljivo jest da je i ove godine najbolje ocijenjeni film po mišljenju stručnog žirija – opet talijanski! Riječ je o “Deaf love” – ili u originalu: “Voler essere”. Uz ovaj film, nagrađeno je još pet filmova po različitim kriterijima.
Od ukupno 417 filmova pristiglih na natječaj, stručnu selekciju prošlo je 30 filmova iz 17 zemalja svijeta, čije su premijerne projekcije uslijedile tijekom sljedećih nekoliko dana uz popratne tribine i druge sadržaje.


Neki kratki filmovi iz bogatog programa govore o uobičajenim temama: ljubav, ljudski odnosi, sport, ples, svakodnevne radosti i izazovi, … Drugi pak otvaraju zabranjene i zanemarene teme: nasilje, odbacivanja, višestruka diskriminacija.


Ono što ih vezuje su akteri, u svakom su osobe s invaliditetom kao glumci, kao režiseri ili u sličnim glavnim ulogama. Rezultat? Vrhunski filmovi!


“Oni koji su posjetili i jedan od brojnih događanja Uhvati filma zasigurno će se složiti da ostavljaju bez daha. Zajedničko im je što ne ostavljaju ravnodušnim i u umovima posjetitelja zaista mijenjaju perspektive.


Originalni su, zabavni i izuzetno edukativni, stoga se često rabe u školama i fakultetima kao pomoć u nastavi, u čemu prednjači hrvatski partner manifestacije – Spirit s desetinama gostovanja po školama u nekoliko godina.


I ove godine Uhvati film čeka nas u riječkom HKD početkom studenog, točnije, 9. i 10. studenog, kada će se kroz dva dana, uz malo skraćeni program u odnosu na novosadski, zbog situacije, prikazati svojevrsni “best of od najboljih” odabranih”, poručuju Denis Pilepić-Pille iz Udruge Spirit.


Hoće li nakon toga biti i drugih gradova ovisi o “višoj sili”, no iz Spirita obećavaju da će u slučaju “slučaja” postaviti neki vid online gledanja. Više informacija na www.spirit-ri.hr.