Kino u doba korone

Novi film o Jamesu Bondu ne ide u kina već se prodaje streaming servisima za 600 milijuna dolara?

P. N.

Foto: Reuters

Foto: ReutersNovi film o Jamesu Bondu „No Time to Die“ možda nikada neće vidjeti kina. Još prošle godine najavljeno je da će pred gledatelje doći u travnju, no znamo što se dogodilo u travnju pa je kino distribucija odgođena, da bi se to kasnije dogodilo još nekoliko puta. Zadnji određeni okvirni datum je  opet travanj, ali onaj 2021. Kako trenutno stvari stoje, pitanje je hoće li kina i tada raditi bez restrikcija kao u vrijeme prije COVID-19 pandemije.


Variety doznaje da Apple, Netflix i ostali veliki streaming servisi razmatraju mogućnost kupovine prava na distribuciju filma, a vlasnik MGM vjerojatno nije imun na tu ideju s obzirom da su na filmu zbog odgoda, ovisno o procjenama, već izgubili između 30 i 50 milijuna dolara.


U cilju da se iz filmova u koji je uložen velik novac izvuče bar nešto u ovo teško vrijeme za filmsku industriju, već ima slučajeva odustanka od kino distribucije i prodaje filmova moćnim streaming servisima. Tako je  ratnu dramu „Greyhound“ s Tomom Hanksom Sony Pictures prodao Appleu odnosno njihovom TV+ servisu za oko 70 milijuna dolara što je ipak više od utrošenog budžeta od 50 milijuna dolara. Slično se događa i s nastavkom hit komedije „Coming To America“ čija je prava kupio Amazon za 125 milijuna dolara kako bi ga prikazivao preko svog Prime Video servisa.
Kad je James Bond u pitanju ljestvica je očekivano podignuta. Spominje se cifra od čak 600 milijuna dolara za prodaju prava, što je velik financijski izazov i za najveće streaming servise.


Iako u MGM-u službeno negiraju ovu mogućnost i tvrde da film nije na prodaju, Variety saznaje da se ta opcija ipak drži otvorenom u slučaju da se svijet ne vrati u normalu do travnja 2021. kad se MGM nada da će film moći pustiti u distribuciju. U “No Time To Die” je utrošeno 250 milijuna dolara, prepuštanje prava za 600 milijuna da film ide direktno u video distribuciju bi značilo zaradu, ali i kompromis s obzirom da su posljednja dva filma iz vječne James Bond franšize na kino blagajnama uprihodila skoro dvije milijarde dolara zajedno.