Od 23. do 26.5.

Novi Ciklus poljskog filma u Art-kinu

Portal Novi list

Ciklus otvara, 23. svibnja s početkom u 20 sati, film Bijeli potok redatelja i glumca Michała Grzybowskog.U Art-kino stiže novo izdanje Ciklusa poljskog filma – organiziranog u suradnji s Poljskom kulturnom udrugom Polonez iz Splita i Zakladom Wspieram iz Poljske – koji od 23. do 26. svibnja na veliko platno donosi tri filma recentne poljske produkcije i jedan filmski klasik.


Ciklus otvara, 23. svibnja s početkom u 20 sati, film Bijeli potok redatelja i glumca Michała Grzybowskog, komedija zabune o prijateljstvu i problemima dvaju bračnih parova.


Promjene raspoloženja radnje i njezinu naglašenu napetost uspješno nadograđuje i prati glazba poljskog filmskog i kazališnog skladatelja Marcina Mirowskog, u izvedbi sastava The Film Harmony Orchestra.
Idućeg dana, s početkom u 21:30 sati, na programu je film Marijice, vibrantna crnohumorna komedija o erotskom buđenju pedesetogodišnje prodavačice, djevice Marije.


Prvi cjelovečernji film kazališne i filmske redateljice Darie Woszek crnohumorni je pogled na svijet ženske seksualnosti u krajnje ‘golicavom’ razdoblju.


Srijeda, 25. svibnja u 19 sati, donosi znameniti triler Noćni vlak (1959.) Jerzyja Kawalerowicza o dvama misterioznim putnicima u bijegu, u vlaku koji vozi do obale Baltika, dok istovremeno policija traži odbjeglog ubojicu.


Na filmskom festivalu u Veneciji 1959. Jerzy Kawalerowicz dobio je Zlatnu plaketu za tehnička dostignuća u filmu te je nominiran za Zlatnog lava, a Lucyna Winnicka dobila je Posebno priznanje za glumu.


Ciklus zaključuje komična drama Roditelji Jakuba Michalczuka, 26. svibnja u 19 sati, duhovita priča o roditeljima nesuđenih supružnika koji, nakon odgode vjenčanja u zadnjem trenutku, ipak odluče održati planirani prijem za goste vjenčanja.


Film je svoju premijeru imao na Vancouver International Film Festivalu prošle godine i dobitnik je nagrade publike.


Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.