Rivali

Nova svemirska utrka Rusije i SAD-a: Protiv Toma Cruisea i Elona Muska Putin šalje lijepu Juliju

Hina

Julija Peresild / Foto Roscosmos

Julija Peresild / Foto Roscosmos

Njena misija? Snimiti prvi film u orbiti prije AmerikanacaŠest desetljeća nakon što je sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru, zaradivši Moskvi ključnu pobjedu u hladnom ratu, Rusija je ponovno u svemirskoj utrci s Washingtonom.


Jedna od najslavnijih ruskih glumica, 36-godišnja Julija Peresild, odletjet će 5. listopada na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) s filmskim redateljem Klimom Šipenkom (38).


Njihova misija? Snimiti prvi film u orbiti prije Amerikanaca.
Ako se njihov plan ostvari, očekuje se da će Rusi pobijediti zvijezdu “Nemoguće misije” Toma Cruisea i holivudskog redatelja Douga Limana, koji su prvi najavili svoj projekt zajedno s NASA-om i Space X-om, tvrtkom milijardera Elona Muska.


“Zaista želim da budemo ne samo prvi, već i najbolji”, rekla je za agenciju France presse Peresild, koja će odletjeti u ruskoj raketi s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu 5. listopada.


“Izazov” – radni naslov ruskog projekta – najavljen je u rujnu prošle godine, četiri mjeseca nakon najave holivudskog projekta.


No, osim njegovih velikih ambicija, o filmu se malo zna.


Ruski mediji otkrili su njegov zaplet, koji su posada i ruska svemirska agencija držali u tajnosti, a bit će riječ o liječnici hitno poslanoj na ISS radi spašavanja kozmonauta.


Ni proračun “Izazova” nije objavljen. No nije tajna da je putovanje u svemir skup posao: jedno mjesto na raketi do ISS-a obično stoji desetke milijuna dolara.


Pripremajući se za ovu svemirsku utrku 21. stoljeća, Peresild od kraja svibnja prolazi intenzivnu obuku u Centru za obuku kozmonauta Jurija Gagarina nedaleko Moskve.


Skučeni filmski set ISS-a bit će izazovan prostor za rad, posebno za redatelja, a i za one koji trebaju rukovati kamerama, rasvjetom, zvukom i šminkom.


“Morat ćemo u svemiru snimiti ono što na Zemlji nije moguće snimiti”, kazala je Peresild.


Naglasila je da za razliku od mnoge druge sovjetske djece koja su odrasla s Gagarinovim podvizima, nikada nije sanjala o odlasku u svemir.


Priznaje da je osjećala “strah” kad je za film izabrana iz skupine od 3000 kandidata.


“Nisam superjunakinja”, rekla je za AFP.