Box office

Neočekivani dobitnik na američkim kino blagajnama psihološki triler “Old” M. Nighta Shyamalana

T.I.

M. Night Shyamalan i Universal vjerojatno neće imati glavobolja oko profita s obzirom da je „Old“ bio vrlo jeftin za holivudske standarde sa svojih 18 milijuna dolara budžeta i da je već u prvom vikendu širom svijeta zaradio 25 milijuna dolaraMimo svih predviđanja, ovaj vikend na američkim kino blagajnama trijumfirao je neobični triler M. Nighta Shyamalana.


S 16,5 milijuna prihoda od karata iza sebe je ostavio favorizirani „Space Jam: A New Legacy“, napola animirani film kolji ponavlja koncept originalnog filma iz 1996., samo što je ovaj put uz Zekoslava Mrkvu LeBron James, a ne Michael Jordan. „Space Jam“ inače vlada kino blagajnama zadnjih deset dana iako je simultano objavljen i na platformi HBO Max. Dosad je zaradio 95 milijuna dolara što je i dalje daleko od uloženih 150 i pokazatelj da se visokobudžetni holivudski filmovi i nakon što su COVID mjere ublažene muče s postizanjem profita. No, od prvog mjesta prošli vikend, strmoglavio se sa 31 milijun na 9,5 milijuna dolara prihoda, što je pad od gotovo 70 posto na neočekivano četvrto mjesto.


M. Night Shyamalan i Universal vjerojatno neće imati takvih glavobolja s obzirom da je „Old“ bio vrlo jeftin za holivudske standarde sa svojih 18 milijuna dolara budžeta i da je već u prvom vikendu širom svijeta zaradio 25 milijuna dolara.
„Old“ je psihološki triler o obitelji na odmoru u tropskoj uvali koji se preokrene u nešto zastrašujuće. Naime, otkrivaju da na osamljenoj prekrasnoj plaži na kojoj se kupaju počinju rapidno stariti, u tom mjestu ima nešto što će njihov cijeli život skratiti u jedan dan.


Za ovaj film  Shyamalan je skupio internacionalnu postavu glumaca predvođenu Meksikancem Gaelom Garcíjom Bernalom kojeg se sjećamo iz „Babela“, „I tvoju mamu također“ i „Motorističkih dnevnika“. Uz njega nastupaju Luksemburžanka Vicky Krieps, Englez Rufus Sewell, Amerikanac Ken Leung, britanska Nigerijka Nikki Amuka-Bird i Australka Abbey Lee.


M. Night Shyamalan nikad nije bježao od neobičnih ideja, sjetimo se samo „Šestog čula“ i njegove sjajne „Unbreakable“ trilogije, zasigurno jednoj od najzanimljivijih „tretmana“ filmskog žanra superheroja.


Na drugom mjestu box officea ovaj vikend našao se još jedan debitant „Snake Eyes“ iz SF akcijske franšize G.I. Joe. Uprihodio je 13,3 milijuna na američkom tržištu i tek 4 milijuna s još 37 tržišta širom svijeta što je razočaravajući start za film u koji je uloženo 88 milijuna dolara.


Treće mjesto u svom trećem vikendu prikazivanja drži Marvelov avanturistički „Black Widow“ sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi. Zaradio je još 11,6 milijuna dolara, pa se njegov ukupni prihoda u SAD-u i Kanadi popeo na 154 milijuna dolara. S obzirom da je dobro prošao i na internacionalnom tržištu, dosegao je zaradu od ukupno 315 milijuna dolara i možda bi do kraja svog kino života mogao donijeti pozitivnu nulu s obzirom da je u njega uloženo 200  milijuna dolara.