Zajednički program

Nakon kazališne premijere kultni film “Woyzeck” večeras u Art-kinu

Doris Žiković

Nakon što je 12. siječnja u HNK-u premijerno izvedena istoimena predstava, u Art-kinu prikazat će se kultni film Wernera Herzoga iz 1979. godine, nakon čega će uslijediti tribina na kojoj će sudjelovati redateljica predstave Anica Tomić te glavni glumci Dean Krivačić (Woyzeck) i Hana Selimović (Marie), kao i filmski kritičar Saša Stanić te moderator Dejan DurićRIJEKA – U suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Goethe instituta i Art-kina večeras u 19 sati bit će prikazan film »Woyzeck« Wernera Herzoga, nakon čega slijedi razgovor pod nazivom »Woyzeck u kazalištu i na filmu«. Nakon vrlo uspješne prošlogodišnje suradnje HNK-a »Zajc« i Art-kina centrirane oko Bergmanove »Jesenje sonate«, dvije kulturne institucije ponovno surađuju, ovaj put uz Goethe-Institut na »projektu Woyzeck«.


Naime, nakon što je 12. siječnja u HNK-u premijerno izvedena istoimena predstava, u Art-kinu prikazat će se kultni film Wernera Herzoga iz 1979. godine, nakon čega će uslijediti tribina na kojoj će sudjelovati redateljica predstave Anica Tomić te glavni glumci Dean Krivačić (Woyzeck) i Hana Selimović (Marie), kao i filmski kritičar Saša Stanić te moderator Dejan Durić.


Najveća je zanimljivost da Herzogu nije bitna radnja filma, kao ni filmovi koji se lako prate sa svojom klasičnom naracijom. Stoga nije čudno da se odlučio uzeti nedovršenu dramu Georga Büchnera i snimiti film u svega 18 dana, a rezultat je ovo remek-djelo koje se sastoji od samo 27 kadrova. Sama je priča nastala prema istinitom događaju u kojem je vojnik Johan Christian Woyzeck pogubljen 1821. godine u Leipzigu zbog brutalnog ubojstva.
Glavne uloge tumače Eva Mattes, koja je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu u Cannesu, te Klaus Kinski, čije je briljantno tumačenje ovog lika zaslužno za to da se često ističe na listama najbolje odglumljenih likova.