STIFF

Najbolji na Student International Film Festivalu je igrani film Tomislava Šobana

Ervin Pavleković

Prizor iz filma »Krhko« Tomislava Šobana

Prizor iz filma »Krhko« Tomislava Šobana

Šobanov kratki film "Fragile"/"Krhko", prema mišljenju žirija zadire u dublju egzistencijalističku tematiku i opća pitanja s kojima se svi susrećemoRIJEKA – Sedmi međunarodni studentski filmski festival/ Student International Film Festival i ove se godine održao unatoč pandemiji koronavirusa, uživo, u Art- kinu, i u online obliku. Publika je imala prilike pogledati četrdeset filmova koji su se natjecali za neku od nagrada u tri kategorije, a osim filmova ove je godine održan i bogat popratni program posvećen zvuku – audio i multimedijalne izložbe na više lokacija. Festival je svečano zatvoren u nedjelju kada su proglašeni i pobjednici ovogodišnjeg festivala u četiri kategorije nagrade, a dana su i tri posebna priznanja.


Četrdeset filmova bilo je podijeljeno u nekoliko tematskih programskih blokova, a filmovi su bili u konkurenciji za nagradu u tri osnovne kategorije – igrani, dokumentarni i animirani film – unutar kojih se moglo dodijeliti i posebno priznanje jednome filmu. Posljednja, četvrta, kategorija je nagrada publike.


Govor poetičnosti


U kategoriji najboljeg igranog filma tročlani žiri u sastavu francusko-alžirski redatelj Azedine Kasri, hrvatska redateljica Nikica Zdunić te doktorski student i filmski kritičar Ervin Pavleković dodijelili su glavnu nagradu filmu »Fragile«/«Krhko« redatelja Tomislava Šobana.
– Vješto izvedena unutarnja fokalizacija suptilno sugerira stanje ženskoga glavnog lika koji je u potrazi za samim sobom. Ovo kratkometražno dramsko ostvarenje zadire u dublju egzistencijalističku tematiku i neka opća pitanja s kojima se svi susrećemo, te pritom daje simboliku života kroz govor poetičnosti. Struktura filma je izvrsna, a prijelazi iz fikcionalnog svijeta u realni svijet protagonistice izvrsno su napravljeni uz pomoć zvuka koji također ostvaruje svoju dodatnu svrhovitost u okviru značenja samog filma. Kamera je pomno odabrana i strukturirana, izvan okvira očekivanog, no nikad posve predvidljiva. Kao i protagonistica, i kamera je u stalnoj potrazi, stoga je »Krhko« izvrsno kratkometražno ostvarenje koje na implicitan način otvara mnoga pitanja, no ne ostaje nedorečen. Iako intiman, ovo je film u kojem se može pronaći gotovo svatko – piše u priopćenju žirija.


Žiri je također odlučio dati posebno priznanje mađarskome redatelju Dánielu Füzesu za film »The Buzz«/ »Frka«.


Topla priča


U kategoriji dokumentarnog filma, tročlani žiri u sastavu hrvatski redatelj Ivan Ramljak, prošlogodišnji STIFF-ov favorit publike Ivan Grgur te student Mihovil Burić glavnu je nagradu dodijelio filmu »Sve mačke su sive u mraku« autora Lassea Lindera.


– Svaki kadar u ovom filmu mogao bi biti zasebno umjetničko djelo. No Linder ne umire u ljepoti svojih kadrova, nego vizualima priča istovremeno toplu i začudnu ljudsku priču, prepuštajući nam odluku s kojom ćemo emocijom nakon filma ostati – pojasnio je žiri.


Posebno priznanje u istoj kategoriji dobio je film »Još uvijek ne znam« autorice Bele Bračko Milešević. O najboljem animiranom filmu odlučivala je nezavisna animatorica Antonija Veljačić, prošlogodišnji STIFF-ov pobjednik Martin Smatana i studentica Karla Drašković. Nagrada za najbolji animirani film otišla je u ruke autora Audena Lincolna Vogela za film »Zorg II«. Posebno priznanje dobio je francuski animirani film »Dusty Sea«/ »Prašnjavo more« autorice Héloïse Ferlay.


Publika koja je uživo i online pratila festival dala je podjednak broj glasova filmovima »Ondine« i »For Your Sake« te su oba filma nagrađena u kategoriji nagrade publike