Gracija Filipović

Mlada hrvatska glumica osvojila prestižnu američku nagradu. Inače je plivačica i step plesačica, a studira – biologiju

Hina

Gracija Filipović / Foto: M. GRACIN

Gracija Filipović / Foto: M. GRACIN

Neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute dodjeljuje nagrade Gotham nezavisnim filmašima i njihovim ostvarenjima od 1991Hrvatska glumica Gracija Filipović osvojila je nagradu Gotham za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) za ulogu u nagrađivanom dugometražnom prvijencu Antonete Alamat Kusijanović, “Murina”.


U toj konkurenciji su bili još Frankie Corio (Aftersun), Kali Reis (Catch the Fair One), Anna Diop (Nanny) i Anna Cobb (We’re All Going to the World’s Fair).


Neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute dodjeljuje nagrade Gotham nezavisnim filmašima i njihovim ostvarenjima od 1991.
Nominirane bira odbor u kojemu su filmski i televizijski kritičari, festivalski programeri i filmski kuratori, a dodjeljuje ih žiri sastavljen od scenarista, redatelja, glumaca, producenata, montažera i ostalih ključnih filmskih stvaratelja.


Te se nagrade smatraju svojevrsnim početkom “sezone nagrada” i pokazateljem koji će filmovi biti “u igri” na ostalim dodjelama poput Zlatnih globusa, Nagrade udruženja glumaca – SAG Awards, Nagrade BAFTA Britanske akademije filmske i televizijske umjetnost, Oscara i drugih.


Gracija Filipovic / REUTERS/Andrew Kelly


Antoneta Alamat Kusijanović bila je nominirana u kategoriji najboljeg redatelja debitanta, što je osvojila redateljica filma “Aftersun”, Charlotte Wells.


Najboljim dugometražnim filmom godine proglašen je “Everything Everywhere All at Once” Daniela Kwana i Daniela Scheinerta, izvijesti je HAVC, dodajući kako se  dodjela održala 28. studenog u njujorškoj sali Cipriani Wall Street.


Gracija Filipović (2002.) glumila je u kazalištu u Dubrovniku, a svoj prvi film (“Mali debeli rakun” Barbare Vekarić) snimila je 2013. S Antonetom Alamat Kusijanović surađuje od kratkometražnog filma “U plavetnilo” (2017.), a nastavila se prvim dugim igranim filmom iste autorice.


Oba filma dobila su mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade. Film U plavetnilo je, između ostalih, nagrađen u Berlinu i Sarajevu, a “Murina” Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film u Cannesu 2021. i mnogim drugim nagradama na festivalima diljem svijeta.


Mlada glumica nominirana je i za najbolju izvedbu glumaca čije su karijere u usponu (Best Breakthrough Performance) na ovogodišnjim Independent Spirit Awards.


Početkom godine osvojila je Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.


Osim glumačke karijere, ona je profesionalna plivačica i step plesačica. Studira biologiju u Zagrebu.