Veliki glumac

Michael Caine jučer na BBC-u objavio povlačenje s filma, danas se predomislio

T.I.

Caine je posljednji film snimio prije dvije godine, ali izlazi tek sad zbog pandemijskog odgađanja. Govoreći i filmu, priču o povlačenju zakuhao sam izjavama da ima problema s kičmom i teže hoda te da više nije glumac, već pisacPrvu ulogu na filmu zabilježio još davne 1956. u britanskom ratnom filmu „A Hill in Korea“, što je bio sasvim prigodan početak s obzirom da je i sam ratovao u Koreji kao britanski vojnik. Od tada do danas ostvario je uloge u preko 130 filmova i čini se da što je postajao stariji, dobivao uloge u sve važnijim filmovima. Da spomenemo samo neke u posljednja dva desetljeća, „The Cider House Rules“, „The Quiet American“, „Children Of Men“, „The Dark Knight“,  „Inception“, „Youth“…  No, izgledalo je jučer da bi s naslovom „Best Seller“ ta velika priča mogla završiti. Sir Michael Caine dao je jučer u intervjuu na BBC-u naslutiti da je to njegov posljednji film.


U posljednje vrijeme, Caine više piše, napisao je par knjiga od kojih je posljednja „Blowing the Bloody Doors Off: And Other Lessons in Life“ iz čijeg se naslova da iščitati da iz svog iskustva Caine piše lekcije iz života.


Stoga bi se moglo reći da bi „Best Seller“ bio prilično prigodan za oproštaj od filmske karijere. Naime, u njemu glumi pisca koji je poput pisca „Lovca u žitu“ Salingera napisao roman koji je prodrmao svijet, a onda mahnuo svima i nestao, ne želeći da ga bilo tko gnjavi s bilo čim. No, u ovom slučaju, pojavljuje se kćer njegovog starog izdavača koja pokušava spasiti izdavačku kuću svog oca i to tako da Caineov lik, ostarjeli pisac ponovno počne pisati i promovirati svoje knjige.
Zapravo, Caine koji je navršio 88 godina ne glumi već dvije godine, „Best Seller“ je snimljen 2019., ali je njegov izlazak, kao i mnogih drugih naslova odgađan zbog pandemije.


“Imam problem s kralježnicom, koji utječe na moje noge. Dakle, ne mogu hodati baš dobro“ – pojasnio je Caine moguće razloge za odlazak.


Rekao je da više nije glumac, već pisac i s tipičnim engleskim humorom pojasnio zašto je to puno bolje.


„Kao glumac, moraš se probuditi u pola šest ujutro i ići u studio. Kao pisac uopće ne moraš ustati iz kreveta da bi obavio posao“.


No, čini se da je sve predoslovno shvaćeno, pa nije trebalo dugo da njegovi menadžeri demantiraju samog Michaela Cainea. Kako je danas saznao Variety iz krugova bliskih glumcu, Caine je očito zaboravio ili namjerno prešutio da upravo pregledava dva scenarija buduće projekte.


„Što se tiče mog povlačenja, proveo sam 50 godina dižući se u šest ujutro i ne rješavam se još svoje budilice“ – napisao je i sam u izjavi za Variety,  a onda jučerašnju kontroverzu zaključio objavom na Twitteru koja jasno sugerira da su jučerašnje izjave izvučene iz konteksta.