Film Machete ubija

Meksploatacija bez granica

Dragan Rubeša

Kraljevski dvor zamjenjuje Bijela kuća s predsjednikom Charliejem Sheenom, na odjavnoj špici navedenim kao Carlos Estevez, jer mu s obzirom na Macheteovu uzvarelu meksičku krv, njegovo rodno ime u datom diskursu nekako bolje zvuči.



Možeš biti stvarna osoba – rekla je Sartana Macheteu u završnici prvog nastavka Rodriguezove franšize o meksičkom ubojici koji nikad ne umire, nikad ne puši i nikad ne tvita.


»Zašto da budem stvarna osoba kad sam već postao mit« – odgovori joj Machete.


 Zašto je Machete dobio sequel? Zato da autor učvrsti njegov mit. Ali i zato da ironizira predizborni mokri san republikanskog kandidata Hermana Caina koji je u svojoj kampanji obećavao da će na granici između Meksika i SAD-a podići još veći zid, ali i oko njega iskopati umjetni kanal s aligatorima (ovo više nije film nego teksaška opskurna politička stvarnost). U najnovijem Rodriguezovu komadu zid je podignut. Samo fale aligatori. Doduše, za Machetea i njegovo oklopno vozilo taj zid nikad nije toliko debeo da ga se ne može penetrirati.  Ali lažni trailer o Macheteu u svemiru koji funkcionira kao sumanuti preludij tom sequelu, nije samo Rodriguezova posveta grindouseu, koji ga proganja od »Planet Terrora«. U njemu se doista pojavljuju luđaci koji rade na bizarnim svemirskim programima, a Machete je tu da ih zaustavi. Zato je »Machete Kills« bliži Jamesu Bondu.

Ispeglamo li Macheteu sve one kratere i brazde na licu i utrljamo mu u kosu pola litre briljantina manje, mogao bi postati nekakav meksički Jaime Bond. Pompozno dizajnirana skrovišta u maniri aztečkih piramida zamjenjuju hi-tech bunkere svih Bondovih protivnika. Mel Gibson kao dežurni zlikovac postaje neki novi Hugo »Moonraker« Drax. A Bondove djevojke zamjenjuju Macheteove »chicas« koje se doimaju kao da su pobjegle s audicije za Victoria’s Secret, samo što umjesto ribljih jaja (kavijar) preferiraju jaja svojih molestiranih žrtava (Sofia Vergara). Sirova. I majstorski vitlaju bičem. 




E sad, Machete nije poput Bonda ušao u Buckinghamsku palaču. Ali kraljevski dvor zamjenjuje Bijela kuća s predsjednikom Charliejem Sheenom, na odjavnoj špici navedenim kao Carlos Estevez, jer mu s obzirom na Macheteovu uzvarelu meksičku krv, njegovo rodno ime u datom diskursu nekako bolje zvuči.


 Rodriguezov meksploatacijski prosede sada je još bliži crtiću. U njemu ima svega više u odnosu na prvi dio. Više komada, više (s)ekscesa i više amputiranih udova, neizostavna crijeva uključena. A kao epizodne glumce okupio je valjda sve face iz showbiz svijeta koje poznaje, od Toma Savinija i Cube Goodinga Jr-a do Antonia Banderasa (ali ne kao »Desperada«, već kao religioznog kamiondžiju) i opake Lady »Hola Motherfucker« Gage.

Gaga je ovdje manje-više ono isto što je Rihanna bila u »Ovo je kraj«. Izašla iz kadra brže nego što je ušla. A kako je She/Luz izašla iz filma i bez drugog oka, ostaje misterij hoće li se u eventualnom novom nastavku ukazati kao ženska varijanta Zatoichija, slijepog majstora mačevanja.