Sezona nagrada

Londonski krug filmskih kritičara proglasio “Nomadland” najboljim filmom u 2020. godini

T.I.

Glumicom godine proglašena je Francis McDormand za sjajan nastup u „Nomadlandu“, a Chloe Zao izabrana je za scenaristicu godine. Predvidljivo, pokojni Chadwick Boseman proglašen je glumcem godineU posljednjih deset godina, Londonski krug filmskih kritičara (London Film Critics’ Circle), koji okuplja 120-ak britanskih filmskih kritičara iz novina, radija i televizija, tri je puta izabrao isti film za najbolji kao i američka Akademija. Posljednji put prošle godine, izabravši za najbolji korejski film „Parazit“ koji je kasnije zaradio i Oscara.


Ove godine na 41. ceremoniji dodjele nagrada u dvadesetak kategorija, održanoj virtualno po prvi put, britanski kritičari izabrali su za najbolji film „Nomadland“, američku socijalnu dramu o ženi koja gubi posao u kasnim godinama života i postaje nomad u adaptiranom kombiju.


Hoće li se ove godine poklopiti s Oscarima, ostaje da se vidi, ali činjenica jest da film redateljice/scenaristice Chloé Zhao u ranim predikcijama američkih filmskih glasila figurira kao jedan od glavnih konkurenata za Oscara za najbolji film.
Glumicom godine proglašena je Francis McDormand za sjajan nastup u „Nomadlandu“, a Chloe Zao izabrana je za scenaristicu godine.


Predvidljivo, pokojni Chadwick Boseman proglašen je glumcem godine zahvaljujući ulozi u povijesno-političko-glazbenoj drami „Ma Rainey’s Black Bottom“ i teško je zamisliti da će drugačije biti i na dodjeli Oscara u kategoriji glavnog glumca.


Britansko/irski film godine je horor „Saint Maud“, a za nastup u tom filmu Morfydd Clark proglašena je britansko/irskom glumicom godine.


Najbolji britansko/irski glumac je Riz Ahmed za njegove nastupe u hvaljenom „Sound Of Metal“ i manje poznatom „Mogul Mowgli“. Zanimljivo, u oba filma glumi glazbenika kojeg muče zdravstveni problemi: u prvom heavy metal bubnjara koji gubi sluh, a u drugom britansko-pakistanskog repera kojeg napadne teška autoimuna bolest pred planiranu turneju.


Također, prilično očekivano britanski su filmski kritičari izabrali svog sunarodnjaka Stevea McQueena najboljim redateljem za njegovu ambicioznu petodijelnu antologiju „Small Axe“ u sveukupnom trajanju od 6 i pol sati.


Prilično iznenađujuće, nagradu na najbolju sporednu glumicu dobila je Maria Bakalova za nastup u nastavku „Borata“, a najboljim sporednim glumcem proglašen je Shaun Parkes  za nastup u prvom dijelu „Small Axe“ serijala, filmu-epizodi „Mangrove“.


Najbolji film na stranom jeziku je danski „Druk“ ili „Another Round“ na engleskom, sjajna drama u kojoj Mads Mikkelsen i skupina njegovih sredovječnih profesorskih kolega poduzmu eksperiment kontroliranog opijanja kako bi bili bolji ljudi i kako bi im bilo zabavnije u životu.