Kultni festival

Liburnia Film Festival ovog ljeta slavi svoju punoljetnost, evo što nas sve očekuje 

Mirna Šumberac

Iz filma Prazni sati

Iz filma Prazni satiOpatijske ljetne večeri i ove će godine kulturno uzdići Liburna Film Festival – festival hrvatskog dokumentarnog filma koji slavi 18 godina. Festival bi se trebao održati od 23. do 28. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici i Vili Antonio u Opatiji. Kažemo »trebao«, budući da u ovom trenutku ne znamo kojim bi putem sudbina mogla krenuti s obzirom na fluidnu epidemiološku situaciju.


– Ove godine naš festival postaje punoljetan te smo izdanje posvetili »Stanju pripravnosti« kao našem posebnom programu. Festival će trajati šest dana, a ne pet kao inače. Prvi put imamo međunarodni filmski program koji nije u konkurenciji, ali je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U konkurenciji su 22 filma, od kojih čak 10 ima svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru. Također, posebno nam je drago što je među prijavama kojih je bilo devedesetak, nešto više od 10 s područja Primorsko-goranske županije što pokazuje motivatorsku ulogu Liburnia Film Festivala, rekla je izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić.


Stanje pripravnosti


– »Stanje pripravnosti« međunarodni je kulturni program koji uključuje šest dokumentarnih filmova, a filmovi su fokusirani na problem desnog političkog ekstremizma koji se javlja diljem Europe. Osim razgovora s redateljima, »Stanje pripravnosti« uključivat će i masterclass predavanje te okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima koji za cilj imaju urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti, izjavio je predstavnik Rijeke 2020 Bernard Koludrović. »Stanje pripravnosti« obuhvaća dokumentarce koji bilježe ekstreme političke sadašnjosti, neovisno događaju li se oni u »starim« demokracijama, Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, ili na »problematičnom« istoku, u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj.
– Brutalna vremena zahtijevaju brutalni dizajn; izgled plakata je pomalo mračan, europske zvjezdice prekriva crni segment, a on simbolizira crnilo koje je zahvatilo Europu. Govorimo o nekoj neizvjesnosti pošto je nešto s rubova političkog spektra (desni ekstremizam) sada došlo do mainstreama. Također, prikazuje ono neizvjesno u nama, budući da mi zbog trenutne situacije ne znamo što će biti danas, a kamoli sutra. No, ne treba sve biti negativno, taj crni segment se može gledati i kao prazna ploča na kojoj možemo iscrtati budućnost. Autor plakata je Bernard Blašković iz studija Pixel, objasnio je Ivan Lucić, jedan od članova produkcijskog tima.


Filmovi u konkurenciji

5.4, Lucija Ana Ilijić, samostalna produkcija, 7’, 2020.
BEZ LICA, David Lušičić, ADU/Zebra, 14’, 2020.
DOKTORICE PEM V’ GROBEKA, Nikolina Barić, Nikolina Barić – samostalna produkcija, 40’, 2020.
EVA, 16, Ena Jagec, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, 25’, 2020.
KAJ TO JA RADIM, Mario Papić, Renko, 15’, 2020.
ODJECI, Matej Đuzel, Adria Visio/Filip Clip, 3’, 2020.
ONO DRUGO SELO, Jadran Boban, Fade In, 71’, 2020.
STARAC I RODA, Tomislav Jelinčić, Alen Stanković, Antitalen/Tramal Films/Transmedeia Production, Hrvatska/Slovenija/Italija, 88’, 2020.
ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE?, Karmen Obrdalj, Akademija umjetnosti Banja luka/samostalna produkcija, BiH/Hrvatska, 15’, 2019.
UŽARSKA RADIONICA IVANA DELIMARA, Vlasta Delimar, Domino, 20’, 2020.
CATAMINE, Vedran Huremović, Sunčica Ana Veldić, Kinoklub Zagreb, 6’, 2020.
IVANOVA IGRA, Tomislav Žaja, Gral Film, 52’. 2019.
JABUKA, TRI DVOPEKA, JOGURT, Anita Čeko, Kinoklub Zagreb, 8’, 2019.
JOŠ UVIJEK NE ZNAM, Bela Bračko Milešević, Blank, 5’, 2020.
MILA, Karlo Vorih, ADU, 25’, 2020.
MOJ SVEMIR, Yuliya Molina, ADU, 25’, 2020.
PORVENIR, Renata Poljak, REA, 12’, 2020.
POSLJEDNJA KINO PREDSTAVA, Jasmina Beširević, ADU, 23’, 2019.
PRAZNI SATI, Mate Ugrin, Berlin Academy of Arts/Dinaridi Film, Njemačka/Hrvatska, 10’, 2019.
PROGRAM TVOG KOMPJUTERA, Inesa Antić, Infinum, 17’, 2019.
U IME REPUBLIKE HRVATSKE, Goran Dević, 15. umjetnost, 34’, 2019.
ZA LET SI DUŠO SIGURNA, Ante Mitrović, ADU, 30’, 2019.

Svjetske premijere


– Istaknula bih neke od filmova, primjerice svjetsku premijeru ima film »Starac i roda«, koji govori o rodama Malenoj i Klepetanu, konkretno starcu koji je Malenu prije 27 godina prvi put primio nakon što je slomila krilo. Svjetsku premijeru će također imati i film Jadrana Bobana »Ono drugo selo«, a filmska priča govori od selu u blizini Pakraca koje je u četrdesetima bilo poznato kao ustaško, a kasnije je doživjelo neku vrstu egzodusa te ga tako pratimo kroz ruševine i ljude koji su u njemu preostali. Na festivalu će biti i niz filmova mladih autora koji dolaze s Akademije dramskih umjetnosti, a oni rade kreativne dokumentarce bliže filmskom eseju i eksperimentalnom filmu. Neki filmove bave se i aktualnim temama, primjerice koronom i potresima koji su zadesili Zagreb.


U programu imamo i novi film Gorana Devića »U ime Republike Hrvatske« koji prati slučaj Marka Franciškovića koji je 2013. godine završio u mentalnoj instituciji zbog toga što je u javnosti zagovarao izrazito radikalne političke stavove. Također, tu je i film Renate Poljak »Porvenir« i novi film Tomislava Žaje, koji je bio naš laureat u nekoliko navrata. Njegov film »Ivanova igra«, govori o Ivanu Gudelju, nogometašu Hajduka, koji je u 26 godini prekinuo karijeru. Prikazat ćemo i film »Užarska radionica Ivana Delimara« Vlaste Delimar, koja u njemu prati rušenje kuće svoga oca…, izjavila je Androić.


Na ovom će LFF-u sudjelovati poznati autori i autorice od kojih su neki i višestruki laureati, primjerice, Goran Dević, Tomislav Žaja, Jadran Boban, Renata Poljak ili David Lušić.


Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu

Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu


Edukativni programi i radionice


Borko Novitović, još jedan od članova produkcijskog tima, najavio je LFF-ove edukativne programe i radionice u izvedbi partnera festivala: »Prvi put snimam« u produkciji Filmaktiva za filmske entuzijaste i početnike. Voditelji su Sara Salamon i Igor Crnković, a prijava je započela 27. srpnja te će završiti 19. kolovoza. Tu su i »Filmska početnica« u produkciji partnera festivala Restarta i »Pića s autorima« – Q&A razgovori s gostima festivala svakog popodneva. Također, 27. srpnja je otvoren i poziv za volontere i volonterke LFF-a koji će ovom prilikom moći naučiti mnogo o produkciji velikih javnih događanja (prijave su otvorene do 10. kolovoza).


Novo Slučajno kino, mala projekcija Udruge LFF na skrovitim gradskim lokacijama, održana je u riječkoj Vodovodnoj ulici, u dvorištu kod kućnog broja 25 i u sklopu događanja »U Harteru na Kvarteru: Vodovodna«. Na programu su bila dva dokumentarca poznata s LFF-a iz 2017. godine: »Pijana ulica« redatelja Marina Lukanovića i »Žene, žene, žene« redateljice Nikice Zdunić. Također, LFF će u suradnji s udrugom »Gomirje u srcu 1599« i programskim pravcem 27 susjedstava Rijeke 2020 – EPK (program: Mreža kina na egzotičnim lokacijama), 8. i 13. kolovoza organizirati druženje na nogometnom igralištu kraj Dobre. U subotu, 8. kolovoza, bit će prikazan film »Susjedi« Tomislava Žaje koji je prošle godine na LFF-u osvojio nagradu za najbolju fotografiju, a u četvrtak, 13. kolovoza, film Gorana Devića »Na vodi«, iz iste godine, koji je osvojio nagradu za najbolju režiju i dizajn zvuka.


Filmovi izvan konkurencije u sklopu »Stanja pripravnosti«

DJEVOJKE ZLATNE ZORE/GOLDEN DAWN GIRLS, Havard Bustnes, Norveška/Danska/Finska, 92’
IZLAZ/EXIT, Karen Winther, Norveška, Njemačka, Švedska, 83’
MAĐARSKA 2018./HUNGARY 2018., Eszter Hajdu, Mađarska/Portugal, 85’
SLOBODNI DAČANI/FREE DACIANS, Monica Lazurean-Gorgan, Andrei Gorgan, Rumunjska, 55’
STIEG LARSSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO VATROM/STIEG LARSSON: THE MAN WHO PLAYED WITH FIRE, Henrik Georgsson, Švedska, 99’
ŽIVJELA BUGARSKA/LONG LIVE BULGARIA, Adela Peeva, Bugarska, 55’


Festival je organiziran od strane Udruge LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Direktor festivala i selektor je Oliver Sertić te glasnogovornica istog Hana Galogaža Lanča. Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Rijeka 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije i drugi. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF podržava Zaklada »Kultura nova«.


Organizatori poručuju kako prate sva događanja vezana uz epidemiju te da će, također, neposredno prije festivala razmotriti svoj plan. Napominju kako će kontrolirati posjetitelje te se pridržavati svih epidemioloških mjera. Preporuka je da se ulaznice za festival čim više kupuju online i to preko sustava Moje karte. Programi koji se ne održavaju na Ljetnoj pozornici su besplatni. U slučaju vremenskih nepogoda, festival će se preseliti u Centar »Gervais« u Opatiji.